luni

15 aprilie, 2024

15 noiembrie, 2018

Nivelul preţurilor din România s-a situat anul trecut la 48% din media UE din perspectiva consumului individual efectiv (abreviat AIC în lb. engleză), potrivit datelor publicate de Eurostat.

Ne-am plasat, astfel, pe penultimul loc, înaintea Bulgariei (44%) şi în urma Poloniei (53%) şi Ungariei (55%).

De reţinut, raportul de medie a preţurilor coboară în cazul nostru sub 47% dacă raportarea se face la Zona Euro, unde nivelul preţurilor consemnat oficial a fost de 103% din media UE.


Consumul individual efectiv

Consumul individual efectiv (abreviat AIC în limba engleză), reflectă mai fidel bunăstarea unui cetăţean dintr-o anumită ţară decât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. Acesta din urmă se bazează pe bunurile şi serviciile achiziţionate şi plătite de o gospodărie.

În schimb, AIC se calculează pe baza bunurilor şi serviciilor realmente consumate de indivizi, fără a ţine cont de faptul că acestea au fost contractate şi plătite de către gospodării, guvern sau organizaţii non-profit. De aceea, este de preferat pentru comparaţii internaţionale și reflectă mai bine nivelul de trai.

La polul opus, statele care au înregistrat cele mai mari preţuri în raport cu media europeană sunt Danemarca şi Luxemburg ( 141%, adică de aproape de trei ori nivelul din România), urmate de Suedia (135%), Irlanda (128%) şi Finlanda (123%). Cei mai mari parteneri comerciali ai ţării noastre, Germania (104%), Italia (102%) şi Franţa (107%) au consemnat valori semnificativ mai reduse şi au încadrat media Zonei Euro.


De reţinut, odată cu ieşirea Marii Britanii din UE, care se va produce în primăvara anului viitor, nivelul relativ al preţurilor din România va trebui recalculat faţă de media UE, undeva peste pragul de 50%, data fiind ponderea relativ mare a economiei britanice şi preţurile de 117% din media actuală a UE.

În schimb, modul de calcul nu va fi afectat în raport media Zonei Euro, deoarece Marea Britanie a negociat la momentul aderării , în 1973, dreptul de a-şi păstra moneda naţională, lira sterlină şi, de aceea, nu face parte dintre ţările acestei zone. De altfel, dacă se face raportarea la Zona Euro, România s-a plasat constant în ultimii patru ani la 47% din aceasta.

În fine, dar nu în ultimul rând, dincolo de inflaţia care va fi consemnată pe acest an (prognozată curent la o medie de 4,7% pe 2018 dar în scădere sub 3% pentru 2019), modificarea relativă a preţurilor va trebui să ţină cont de evoluţia cursului de schimb şi de inflaţia din UE ( prognozată de Banca Centrală Europeană la 1,7% – 1,8% pentru anii următori).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: