luni

15 aprilie, 2024

21 decembrie, 2015

sonde-petrolCotațiile internaționale ale petrolului s-au prăbușit la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, pe fondul speculațiilor că producătorii americani și cei din Orientul Mijlociu își vor continua lupta pentru păstrarea și majorarea cotele de piață, scrie Bloomberg.

La bursa de la Londra, prețul țițeiului a scăzut cu 2,2% luni, după o pierdere de 2,8% săptămâna trecută. Producătorii se concentrează pe reducerea costurilor pentru a face față prețurilor în declin, a spus ministrul Energiei din Qatar, Mohammed Al Sada, la finele săptămânii, la o reuniune a exportatorilor arabi de petrol ce a avut loc la Cairo.

Producătorii din SUA au repus în funcțiune majoritatea platformelor încă din luna iulie, adăugând 17 instalații, potrivit datelor Baker Hughes, cea mai mare companie de servicii petroliere din lume.


Cotațiile petrolului au scăzut la un nivel sub cel înregistrat în timpul crizei din 2008 pe fondul temerilor legate de supraaprovizionarea piețelor. Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a renunțat, în urma ședinței din 4 decembrie, la limitele de producție, în vreme ce Statele Unite au adoptat o lege prin care s-a ridicat interdicția de 40 de ani a exporturilor de țiței neprelucrat.

Cotația Brent pentru livrările din februarie a scăzut cu până la 82 de cenți, la 36,06 dolari pe baril pe piața de la Londra, cel mai scăzut nivel din 2 iulie 2004. Anul acesta, petrolul a pierdut circa 37%. Creșterea dobânzilor în SUA și întărirea dolarului au pus, de asemenea, presiune pe prețul țițeiului, scrie Financial Times.

”Dezechilibrul de pe piața mondială a petrolului s-au diminuat în a doua jumătate a acestui an, dar speranța unei restabiliri a echilibrului în 2016 este umbrită de piedici serioare”, a comentat Adam Longson, analist la Morgan Stanley.

Printre piedici se numără ambițiile mari ale Iranului, dar și declinul cererii, în special pe fondul încetinirii creșterii economice a piețelor emergente. Producătorii americani au deschis alte 17 instalații săptămâna trecută, ajungând la 541 și un inventar de 490 de milioane de barili, cel mai ridicat nivel din ultimii 80 de ani.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: