joi

25 aprilie, 2024

26 mai, 2015

gaze-300x232Următoarea etapă de creștere a prețurilor la gazele naturale furnizate populaţiei şi centralelor care produc energie termică a fost stabilită pentru data de 1 iulie.

Guvernul și reprezentanții FMI și ai Comisiei Europene au convenit, în cadrul discuțiilor purtate în ultima săptămână la București, să modifice ușor calendarul de liberalizare al prețurilor la energie, convenit în urmă cu 4 ani.

Potrivit noilor date, creșterile de prețuri vor avea loc o dată pe an, în teorie procentele anuale de creștere urmând să fie aproximativ egale. Guvernul urmează să emită o hotărâre care să stabilească prețurile pentru etapele următoare ale aplicării calendarului de liberalizare.


Deocamdată procentul de creștere care se va aplica din iulie nu este stabilit, însă acest procent ar putea să fie mai mare de 10%.

Potrivit calendarului convenit în 2011 de guvern cu FMI şi CE, preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit să crească de la 53,3 lei MW/h în iulie 2014, la 54,6 lei în octombrie 2014, la 56,1 lei în ianuarie 2015, la 58,9 lei în aprilie 2015 şi la 62 lei în iulie 2015.

Creșterea din aprilie a fost amânată, Guvernul dorind prelungirea calendarului de eliminare a preţurilor reglementate cu trei ani, până la 30 iunie 2021.

Amânarea creşterii preţului la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost încheiată o nouă scrisoare de intenţie cu finanțatorii internaționali.


La sfârşitul lunii aprilie, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, estima că factura finală a consumatorilor casnici va creşte de la 1 iulie cu maximum 8%.

O creștere a prețului gazelor furnizate populației este așteptată în industrie, lucru confirmat marți de Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

„Dacă liberalizarea va continua – şi va continua – va avea cu siguranţă un efect în preţul final al gazelor. Până acum nu a fost stabilit nimic oficial, dar dacă te uiţi la ultimele declaraţii ale oficialilor ANRE este prevăzută o creştere, dar nu a fost comunicat nimic oficial încă. Problema noastră esenţială este că volumele noastre de distribuţie s-au redus foarte mult, însă cheltuielile de bază au rămas aceleaşi”, a declarat Frank Hajdinjak, potrivit Mediafax.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: