vineri

19 aprilie, 2024

17 ianuarie, 2019

Termocentrala de la Rovinari, parte a Complexului Energetic Oltenia, și-a unul dintre grupurile energetice miercuri noapte, din cauza lipsei cărbunelui, în condițiile în care minerii din divizia de extracție a companiei își continuă greva.

Alte două grupuri energetice din cele patru de la Rovinari ar putea fi oprite joi, potrivit oficialilor companiei, citați de presa locală.

CE Oltenia contează pentru mai mult de 20% din producţia de energie electrică a României şi, ca urmare a situaţiei de criză de la acest producător, importurile de energie s-au menţinut joi dimineaţă la cote maxime de peste 1.440 MW, joi la ora 09.18, adică la peste 16% din consum.


Iar conjuctura meteorologică este favorabilă, cu temperaturi relativ ridicate care nu rreclamă un consum prea mare (sub 9.000 MW).

Prețul energiei – comparativ cu statele din zonă

Preţul energiei electrice a crescut până la maximul ultimilor doi ani, 650 lei/MWh pe piaţa spot de la Bucureşti cu livrare joi, potrivit datelor bursei de energie OPCOM.

Preţul mediu pe întreaga zi este de 108 euro/MWh, în creștere cu peste 21% faţă de ziua precedentă şi mult superior celor din pieţele ţărilor cu care România este interconectată: Cehia  (47 euro), Slovacia (51 euro) şi Ungaria (91 euro), potrivit e-nergia.

Minerii care asigură cărbunele pentru termocentralele din Oltenia sunt încă în grevă.


Ministrul Energiei, Anton Anton, a plecat la CE Oltenia, joi dimineaţa, după ce o întâlnire de miercuri cu prim ministrul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Economiei, s-a încheiat fără succes.

Compania are resurse puține de satisfacere a cerințelor minerilor, mai ales după ce Guvernul a impus prin OUG 114 / 2018 o taxă de 2% din cifra de afaceri pentru companiile energetice.

Nemulțumirile minerilor

Greva a fost declanșată vineri, la una dintre cela 10 cariere de lignit ale Companiei, mierii fiind nemulțumiți de salariile mici, de condițiile de muncă și de carența utilajelor de lucru.

Mulți dintre mineri au salarii sub 2.000 de lei, sunt transportați la lucru în camioane neacoperite, n-au condiții de lcuru și nici materiale pentru utilajele învechite, potrivit sindicaliștilor citați de Ziare.com.

În plus, deficitul de forţă de muncă pe care angajaţii existenți trebuie să-l suplinească este de circa 3.100 de salariaţi.

Conducerea companiei a propus minerilor, luni, o majorare de salarii de 10 – 12%, considerând că 45% este prea mult.

(Citiți și: Grevă extinsă la toate exploatările CE Oltenia – negocieri fără rezultat la Ministerul Energiei)

Mineri nu au acceptat propunerile companiei şi continuî greva în ciuda faptului că Tribunalul Gorj a declarat-o ilegală, miercuri, după ce respinsese, marţi, solicitarea Companiei de suspendare a protestului.

Informația în curs de actualizare

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: