vineri

29 martie, 2024

28 aprilie, 2017

Președintele Klaus Iohannis va participa sâmbătă la reuniunea specială a Consiliului European de la Bruxelles, dedicată găsirii unui mandat general de negociere pentru discuțiile UE-Marea Britanie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Președinției, șeful statului va susține, la Bruxelles, o poziție a româniei configurată de următoarele idei :

  • Menținerea unității celor 27 de state membre ale Uniunii Europene în procesul de negociere a Brexitului, inclusiv în apărarea principiilor și libertăților fundamentale pe care este construită Uniunea.
  • Diminuarea pe cât posibil a efectelor negative pe care, de ce să nu recunoaștem, le presupune asumarea acestui pas de părăsire a Uniunii Europene de către Marea Britanie. Orice acord între Uniunea Europeană și Marea Britanie trebuie să se bazeze pe un echilibru între drepturi și obligații, asigurându-se și condiții pe deplin egale pentru cele două părți implicate în acest proces de negociere.
  • Menținerea integrității Pieței Unice. Acest lucru presupune și asigurarea unui acces egal și nediscriminatoriu la aceasta pentru companiile și cetățenii din toate statele membre ale Uniunii Europene.
  • Abordarea graduală a negocierilor, garantarea drepturilor cetățenilor pe baze reciproce, respectarea obligațiilor financiare asumate de Marea Britanie, precum și identificarea de soluții privind definirea regimului frontierei dintre Marea Britanie și Irlanda.
  • Stabilirea unui acord în legătură cu viitoarele relații dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană.
  • Protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați pe teritoriul Marii Britanii și ale familiilor acestora. „Principala prioritate a României, în cadrul negocierilor trebuie să fie protejarea drepturilor cetățenilor europeni și a familiilor acestora cu evidențierea faptului că, pentru fiecare cetățean al Uniunii Europene și pentru familiile acestor cetățeni, este important să existe respectarea dreptului de a trăi, a munci, a studia în fiecare stat membru al Uniunii Europene, acesta, de altfel, fiind un principiu de bază al funcționării Uniunii Europene”, a precizat  Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al președintelui României.
  • Acordul de retragere va trebui să asigure că Uniunea Europeană și Marea Britanie își vor respecta obligațiile pe care le-au angajat înainte de momentul retragerii, astfel încât să nu fie afectat bugetul Uniunii Europene, să nu fie afectat cadrul financiar multianual 2014-2020, în primul rând la fondurile pentru coeziune și la cele pentru agricultură.
  • Este în interesul tuturor menținerea unor cooperări cât mai strânse între Marea Britanie și Uniunea Europeană. Este un deziderat foarte important pentru cetățeni, pentru că tot acest proces trebuie să fie unul echilibrat și pozitiv. Marea Britanie să fie într-o relație cât mai strânsă cu Uniunea Europeană, pe subiecte de interes comun, comercial, de apărare, combaterea terorismului, criminalitate internațională și politică externă.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: