miercuri

24 aprilie, 2024

31 martie, 2015

erdoganPreşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan face miercuri o vizită oficială în România, unde va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis.

Este unul dintre cele mai importante momente de politică externă ale României, o reluare a unui parteneriat strategic care a fost lipsit de conținut până acum, aşa cum fusese şi cel cu Polonia. Vizita şefului statului turc trebuie privită în contextul regional de securitate şi în perspectiva asigurării trilateralei pe flancul estic al NATO: Polonia-România-Turcia.

În plan economic, Turcia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României. Potrivit datelor economice publicate pe site-ul MAE, Turcia este primul partener comercial al României din afara UE şi al 5-lea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale ale României.


La 30 iunie 2014, valoarea schimburilor comerciale româno-turce a însumat 2148,81 milioane de euro, exporturile fiind în valoare de 1176,98 milioane euro, iar importurile au fost 971,83 milioane EURO. Soldul balanţei comerciale a fost în favoarea României cu 205,15 milioane EURO.

Potrivit estimărilor, investiţiile totale ale firmelor turce in România, directe si indirecte (realizate prin societăţile înregistrate in alte state), depăşesc suma de 4 miliarde Euro (respectiv 5,5 miliarde dolari SUA).

Trei foşti miniştri de Externe explică, pentru cursdeguvernare.ro, mizele economice, politice şi strategice ale acestei vizite.

Un cordon de securitate în Europa, de la nord spre sud, prin România

diaconescuCristian Diaconescu crede că, “din punct de vedere al Bucureştiului, trebuie folosită această vizită pentru discutarea ăparteneriatului strategic şi asocierea acestuia în trilaterala Polonia-România-Turcia”.


Cele trei ţări pot constitui un cordon de securitate pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice. Iar vizita la Bucureşti a preşedintelui turc, după vizita la Varşovia a preşedintelui român, “este un semnal extrem de important, mai ales în contextul ameninţărilor la securitatate venite dinspre est, dar şi dinspre Orientul Mijlociu”.

Coordonarea pentru asigurarea securităţii Europei dinspre nord spre sud-estul continentului, prin România, este cel mai important semnal care se poate da în timpul vizitei preşedintelui Erdogan la Bucureşti.

“Ca stat democratic, nu trebuie niciodată coborâte standardele în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului. Iar acestea pot fi un subiect de discuţie miercuri. Însă în contextul de securitate actual, având în vedere poziţia strategtică a Turciei, chestiunile de securitate trebuie să primeze”, crede şi Cristian Diaconescu.

O injecţie de energie şi idei proaspete în trilaterala Polonia-Turcia-România

geoanaÎntâlnirea de miercuri dintre preşedinţii României şi Turciei va avea “o componentă economică şi strategică pronunţată”, crede fostul ministru de externe, Mircea Geoană.

Potrivit acestuia, discuţiile pe teme strategice ale celor doi preşeinţi se vor concentra asupra securităţii în zona Mării Negre, asupra situaţiei din Orientul Mijlociu, inclusiv a celei din Yemen, dosarul iranian, Siria şi Statul Islamic.

“Va fi o injecţie de energie şi de idei proaspete în trilaterala Polonia-România-Turcia, un element strategic de o importanţă deosebită”, a subliniat Mircea Geoană.

Nu trebuie ignorată dimensiunea colaborării energetice. Fostul şef al diplomaţiei a atras atenţia că Turcia a renunţat la proiectul South Stream în favoarea TANAP, un proiect prin care gazul azer ar urma să fie transportat spre Europa.

Întrebat în ce măsură România trebuie să îşi arate preocuparea pentru încălcarea drepturilor omului în Turcia, diplomatul român crede că dialogul pe această temă trebuie să fie făcut în con5textul dialogului UE-Turcia.

“România trebuie să se alieze poziţiei Uniunii Europene, însă nu consider că România trebuie să îşi asume un rol dincolo de ceea ce UE are pe agenda discuţiilor cu Ankara pe tema drepturilor omului. UE are o forţă de persuasiune şi de influenţă asupra regimului turc mai mare decât ar avea-o România pe această temă”, este opinia lui Mircea Geoană.

Un parteneriat strategic care trebuie să capete conţinut

Teodor-BaconschiTeodor Baconschi vede în vizita preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de miercuri o reluare a unui dialog la nivel înalt. Iar parteneriatul strategic dintre cele două ţări “trebuie să capete conţinut”.

“Preşedintele Turciei vrea să vadă care este evaluarea regiuni pe care o au autorităţile de la Bucureşti. Turcia rămâne al doilea actor militar în regiunea Mării Negre, după Rusia, şi există o preocupare a mediilor militare turce după ocuparea Crimeei de către Rusia în privinţa situaţiei de la Marea Neagră”, a spus fostul ministru de Externe.

Teodor Baconschi vede o mare oportunitate pentru România în acest moment. “Dacă joacă inteligent, România are atenţia celui mai important actor din regiune şi se poate poziţiona bine regional, poate profita de apetitul de investiţii al Turciei şi poate face schimb de opinii asupra mai multor teme în care expertiza Turciei este incontestabilă – situaţia din Orientul Mijlociu, Statul Islamic, Siria”, spune fostul ministru.

România are interesul să dezvolte o relaţie complexă şi pragmatică şi nu trebuie să se erijeze în  judecătorul moral al regimului de la Ankara, a spus Teodor Baconschi referitor la oportunitatea de a atrage atenţia asupra încălcării drepturilor omului. La fel ca şi ceilalţi doi foşti miniştri de Externe, acesta crede că  cel mai important este construirea unui parteneriat pragmatic şi funcţional, care să fie o contrapondere la influenţa Rusiei în regiune.

Întâlniri cu oficialii români

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan îşi va începe vizita oficială în România la Cotroceni, acolo unde va avea o primă întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis. Va avea întâlniri cu premierul Victor Ponta. Cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului şi va participa la un Forum de afaceri România-Turcia organizat la Camera de Comerţ a României.

La finalul zilei va participa, alături de soţia sa, la un dineu oferit de preşedintele României şi soţia acestuia, Carmen Iohannis.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: