vineri

29 martie, 2024

12 septembrie, 2018

Președintele Donald Trump intenționează să semneze, posibil chiar miercuri, un ordin executiv care statuează principiul că, pe baza dovezilor furnizate de agențiile americane de securitate, orice persoană sau entitate străină care interferează cu procesul electoral din Statele Unite va face obiectul sancțiunilor, au declarat pentru Reuters două persoane care cunosc intenția președintelui.

Această decizie se adoptă pe fondul pregătirilor pe care agențiile de securitate, armata șiautoritățile de aplicare a legii le fac pentru securizarea alegerile din 6 noiembrie pentru Congresul american.

Sancțiunile ar putea viza persoane sau companii acuzate de atacuri cibernetice sau alte modalități de influențare a alegerilor, a confirmat și un oficial american. ”Administrația își dorește să stabilească un set de reguli aplicabile în spațiul cibernetic. Este un prim pas în a trasa niște limite și a anunța care va fi răspunsul nostru dacă constatăm că se încalcă aceste limite”, a explicat sursa Reuters.


Acest ordin reprezintă o ultimă încercare dintr-un șir de eforturi depuse de Adminitrația Trump pentru a da impresia că nu acceptă niciun compromis când vine vorba de alegeri, scrutin în urma căruia Partidul Republican își va păstra majoritatea atât în Camera Reprezentanților și în Senat.

Ordinul executiv urmează să acorde mai multor agenții (CIA, NSA și ale Departamentului Securității Naționale), coordonate de Biroul directorului de Informații Naționale, puterea de a decide dacă s-a petrecut un amestec în procesul electoral.

Amestecul în procesul electoral urmează să fie definită drept orice atac cibernetic împotriva ”infrastructurii electorale” și eforturi de a influența decizia populară prin intermediul propagandei digitale coordonate sau scurgeri sistematice de informații politice private.

Proiectul de ordin executiv a fost conceput la Casa Albă, Congresul american fiind exclus din procesul de elaborare al textului din cauză că atât Senatul cât și Camera Reprezentanților au avut deja inițiative similare.


Interferența Rusiei în procesul electoral prezidențial din 2016 face obiectul mai multor anchete în curs, în cauză fiind deja impuse sancțiuni împotriva a 24 de ruși, apropiați ai președintelui Vladimir Putin.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: