joi

18 aprilie, 2024

12 iunie, 2018

Cu cinci institute naţionale de cercetare-dezvoltare, o facultate şi două companii de inginerie, Măgurele Science Park (MSP) poate stopa și chiar inversa exodul talentelor, a declarat marți președintele Klaus Iohannis, la la Conferinţa „We are inventing the future! Our bet on science!”

Trebuie stimulate proiectele majore în domenii strategice şi cu valoare adaugată ridicată, precum dezvoltarea Parcului Ştiinţific Măgurele, care marchează un pas foarte important spre creşterea conectivităţii dintre mediul academic şi cel privat, a mai spus șeful statului.


„În primul rând, (MSP – n. red.) poate stopa şi chiar inversa exodul de talent din domeniul cercetării, generat inclusiv de lipsa unei infrastructuri adecvate pentru derularea unor proiecte avansate de cercetare.

În al doilea rând, Parcul Ştiinţific Măgurele va permite dezvoltarea unui mediu atractiv pentru tipul de cercetare interdisciplinară care contribuie, din ce în ce mai mult, la transferul de bune practici şi de inovaţii între diverse ramuri ale ştiinţei”, a declarat președintele Iohannis.

Acesta a explicat că proiectele de felul acesta sunt cele ce vor dezvolta o economie bazată pe cunoaștere:

„Modernizarea României în următoarele decenii depinde, într-o măsură decisivă, de investiţiile în inovare, care să conducă la dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaştere, capabilă să exploateze inteligent şi sustenabil provocările tehnologice ale viitorului. Trebuie acordată o atenţie deosebită stimulării proiectelor majore în domenii strategice şi cu valoare adăugată ridicată.


O astfel de investiţie este şi dezvoltarea Parcului Ştiinţific Măgurele. Acest proiect este primul de o asemenea însemnătate din ţara noastră şi marchează un pas foarte important spre creşterea conectivităţii dintre mediul academic şi cel privat, pentru fructificarea rezultatelor cercetării în activităţi economice cu valoare adăugată”, a spus şeful statului.

MSP va fi construit în imediata vecinătate a proiectului ELI – NP, respectiv în orașul Măgurele, recunoscut de Societatea Europeană a Fizicii drept Loc istoric al fizicii.

Proiectul va crea un ecosistem atractiv pentru instituțiile și companiile naționale și internaționale bazate pe cunoaștere, spun reprezentanții comunității științifice de la Măgurele, precum și autoritățile locale.

Obiectivele proiectului:

  • Atragerea și susținerea talentelor cu scopul de a schimba tendința exodului de inteligență din România
  • Contribuția la schimbarea/modernizarea profilului urban al orașului Măgurele și al regiunii București-Ilfov
  • Sprijinirea comercializării rezultatelor de cercetare și dezvoltare și ale sistemelor de spin-off din cadrul Universităților și Institutelor de Cercetare și participarea la crearea culturii relevante în acest domeniu

Stadiul proiectului:

  • Faza studiului de fezabilitate 90%
  • Faza elaborarii planurilor si a parteneriatelor 15%
  • Faza de implementare

Ce urmează a se construi în prima etapă a MSP:

  • Centrul de Excelență în Cercetare, Diagnosticare și Tratament pentru Sănătate
  • Centrul Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor
  • Centrul de Transfer Tehnologic
  • Centrul de Cercetare Materiale Avansate
  • Centrul de Inovare
  • Incubatorul de Afaceri
  • Centrul de Conferințe și Birouri
  • Muzeul Viitorului

Centrul de Excelență în Cercetare, Diagnosticare și Tratament pentru Sănătate

Unul dintre cele mai importante puncte ale proiectului îl reprezintă Centrul de Excelență în Cercetare, Diagnosticare și Tratament pentru Sănătate. Acesta va beneficia de experimentele dezvoltate în domeniu de ELI-NP.

Cercetătorii de la Măgurele „sunt pregătiți să producă noi elemente pentru depistarea sau tratarea unor boli. Și nu este vorba despre orice afecțiune, ci unele dintre de cele mai grave, cum ar fi cancerul sau bolile cardio-vasculare”, .

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: