miercuri

27 martie, 2024

18 ianuarie, 2017

Președintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri, la reuniunea cu ambasadorii străini acreditați la București, că România va continua să sprijine parcursul european al Republicii Moldova, indiferent de declarațiile recente ale noului președinte, Igor Dodon.

„În Republica Moldova am asistat la primele alegeri prezidențiale directe după mult timp. Reiterez așteptarea României ca noul președinte să acționeze conform atribuțiilor sale constituționale. O spun inclusiv în lumina declarațiilor sale cele mai recente. Indiferent de acestea, România va continua să sprijine drumul european al Republicii Moldova. Republica Moldova are nevoie de stabilitate, de implicarea responsabilă — subliniez acest cuvânt, responsabilă — a tuturor factorilor politici și instituționali în continuarea și consolidarea procesului de reforme. Aceste reforme sunt esențiale pentru modernizarea statului și susținerea parcursului european, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, a afirmat Klaus Iohannis.

Președintele a transmis diplomaților acreditați la București că România poate și trebuie să joace un rol principal, să investească mai mult, astfel încât „rezultatele să fie vizibile, concrete și palpabile” pentru cetățenii din Republica Moldova.


În declarația sa, președintele s-a referit și la faptul că eforturile internaționale pentru soluționarea crizei din estul Ucrainei nu au progresat, iar Acordurile de la Minsk sunt în continuare neaplicate.

„Anul 2017 va trebui să aducă rezolvarea acestei crize, pentru a evita perpetuarea conflictului sub formă de conflict prelungit, cu afectarea capacității Ucrainei de a duce mai departe procesul de reforme. Se menține ocuparea ilegală a Crimeii, iar militarizarea acesteia și a Mării Negre a continuat anul trecut. Prin urmare, la Consiliul European din decembrie, am susținut alături de ceilalți șefi de stat și guvern prelungirea sancțiunilor, care vor trebui menținute atât timp cât Acordurile de la Minsk nu sunt implementate”, a spus Klaus Iohannis.

În acest context, vorbind despre Vecinătatea Estică, șeful statului a afirmat: „Reafirm astfel necesitatea ca Parteneriatul Estic să depășească stadiul la care s-a ajuns la Summitul de la Riga din 2015. El trebuie să fie mai eficient în aducerea statelor partenere mai aproape de standardele europene, să sprijine proactiv reforma din statele partenere și să contureze, la nivel concret, perspectiva europeană pentru partenerii care o doresc”.

În ceea ce privește Vecinătatea Sudică, șeful statului a precizat că o prioritate pentru România este combaterea migrației ilegale, țara noastră trebuind să continue susținerea concretă și substanțială a întăririi frontierelor externe ale Uniunii Europene.


De asemenea, combaterea terorismului rămâne printre cele mai importante domenii de acțiune pentru statul român.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: