marți

19 martie, 2024

17 mai, 2018

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat la Sofia, a comentat joi decizia Autorităţii Palestiniene de a-l rechema pentru consultări pe ambasadorul din România, şeful statului spunând că lucrurile se vor rezolva de la sine.

„Nu trebuie să exagerăm, nici unii, nici alţii”, a afirmat Klaus Iohannis, citat de Digi 24.

Președintele a făcut aceste declaraţii la Sofia, unde miercuri a participat la reuniunea informală a Consiliului European, iar joi va lua parte la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, la Sofia.


Întrebat dacă la reuniunea liderilor europeni s-a discutat despre mutarea ambasadelor din Israel la Ierusalim, preşedintele a răspuns: „Această chestiune nu a fost discutată. Nu a fost pe ordinea de zi a întâlnirii informale şi nu au fost nici măcar discuţii în particular pe această tema”

Preşedintele a mai spus că la reuniunea informală a Consiliului European nu s-a pus problema adoptării unei noi rezoluţii pe tema ambasadelor din Israel. „Cred că noi avem o rezoluţie care este destul de clară. Cu toţii am regretat că la graniţa cu Fâşia Gaza au fost atâtea victime. Dar despre chestiunea mutării nu s-a discutat aseară”, a adăugat președintele Iohannis.

Conducerea palestiniană din Cisiordania ocupată a anunţat miercuri că-şi recheamă ambasadorii din patru state membre ale Uniunii Europene – între care şi România – care au trimis reprezentanţi la o ceremonie în onoarea deschiderii Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim.

Președintele a profitat de întâlnirea cu presa pentru a contrazice și una dintre ultimele teorii lansate de Liviu Dragnea. „Îmi displace profund că sunt persoane în România care încearcă să inducă ideea că trebuie să alegem între SUA și UE. Este o idee profund toxică. În ceea ce privește politica externă, nu intrăm într-o logică de adversitate cu SUA, dar așa cum într-o familie apar neînțelegeri, așa apar sincope și într-un parteneriat”, a explicat președintele Iohannis.

Poziția MAE


Ministerul Afacerilor de Externe a transmis ulterior un comunicat în care spune că trebuie evitatate orice acțiuni care ar putea compromite procesul de pace:

”Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de decizia autorităților de la Ramallah de a-și chema pentru consultări ambasadorul de la București. Ministerul Afacerilor Externe precizează că uzanțele diplomatice prevăd posibilitatea chemării unui ambasador pentru consultări.

MAE menționează că, la acest moment, este nevoie mai mult decât oricând de un dialog politic susținut, inclusiv prin intermediul reprezentanțelor diplomatice, și de intensificarea contactelor diplomatice, în sprijinul unei abordări constructive în ceea ce privește problematica israeliano-palestiniană.

MAE subliniază necesitatea evitării oricăror acțiuni care ar putea să compromită procesul de pace. Totodată, MAE reiterează poziția principială a României privind soluția existenței celor două state, Israel și Palestina, care să conviețuiască în pace și securitate”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: