luni

22 aprilie, 2024

30 iunie, 2017

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat vineri Parlamentului reexaminarea unei legi prin care se modifică prevederi pe tema administrării porturilor şi a modului în care se încheie concesiunile.

Printre argumentele cererii de reexaminare: sunt introduse măsuri neclare şi neconstituţionale care avantajează operatorii portuari, în detrimentul administraţiilor portuare, iar piaţa nu este lăsată liberă.

Legea a fost anterior declarată neconstituţională şi revotată în Parlament.


Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 22/1999 vizează aspecte referitoare la darea în administrare, concesionarea, subconcesionarea şi închirierea unor bunuri proprietate publică, în domeniul navigaţiei maritime şi fluviale şi la regimul juridic al contractelor de închiriere/subconcesionare pentru terenurile pe care sunt amplasate elemente de suprastructură portuară care sunt utilizate legal de către operatori economici.

Totodată, prin această lege se înfiinţează, în cadrul Consiliului Concurenţei, Consiliul de supraveghere din domeniul naval, ca structură fără personalitate juridică, formată din 5 membri numiţi şi revocaţi prin ordin al preşedintelui Consiliului Concurenţei.

Legea a fost adoptată de Parlament, iar Guvernul Cioloş a sesizat Curtea Constituţională, în 2016, care, în februarie 2017, a declarat-o neconstituţională, pe motiv că nu au fost respectate normale de adoptare.

Parlamentul a reluat votul, cu modificări minore, care sunt acum criticate de preşedintele Iohannis.


Fondul Proprietatea, acţionar la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, a transmis o scrisoare către Iohannis în care solicită preşedintelui României nepromulgarea unei legi adoptate recent de Parlament şi care aduce modificări Ordonanţei Guvernului nr 22/1999 privind administrarea porturilor, motivând solicitarea prin faptul că actul normativ ar oferi privilegii actualilor operatori portuari în defavoarea statului.

Operatorii portuari consideră că demersul Fondului Proprietatea de a solicita preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea adoptată recent de Parlament şi care aduce modificări Ordonanţei Guvernului nr 22/1999 privind administrarea porturilor este nefondat şi reprezintă “un act de rea-credinţă, manipulare şi apărare a propriilor interese financiare”, precizând că FP este un fond de investiţii care şi-a pierdut scopul iniţial.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: