vineri

19 aprilie, 2024

29 mai, 2017

UPDATE: Când jurnaliștii i-au cerut ulterior să explice declarația din mesaj referitoare la axa Rusia – Turcia – Iran, președintele Klaus Iohannis a sugerat că nu-i aparține textul:

„O să vă explice domnul consilier ce a vrut să spună cu acea axă”, a spus șeful statului.

Pe site-ul Adminsitrației Prezidențiale se menționează însă că mesajul este al președintelui și a fost prezentat de Ion Oprișor, Consilier Prezidențial – Departamentul Securității Naționale.


***

Știrea inițială:

Tabloul securității în regiunea Marea Neagră a fost complicat suplimentar de axa Rusia-Turcia-Iran, atrage atenția președinte Klaus Iohannis, într-un mesaj prezentat luni, la deschiderii lucrărilor programului „Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”.

„Sub influența evenimentelor politice și militare din ultimii ani, această zonă a devenit un loc de întâlnire a diferitelor sfere de influență, situându-se la intersecția unor granițe geopolitice și geo-economice sensibile. Arealul reprezintă o frontieră maritimă a Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene, dar, în același timp, un coridor de acces strategic spre Asia Centrală și Orientul Mijlociu, tablou complicat suplimentar de axa Rusia-Turcia-Iran”, spune în mesaj președintele Iohannis.


Mesajul a fost prezsentat de de consilierul prezidențial Ion Oprișor.

Apartenența statelor din regiune la spații de securitate sau economice diferite afectează capacitatea acestora de a colabora, mai atrage atenția Iohannis: „Este un tablou complicat, iar stadiile diferite de dezvoltare ale țărilor din zonă s-ar putea reflecta negativ asupra capacității acestora de a coopera”.

Securitatea infrastructurii energetice din zonă, critică 

„Regiunea Mării Negre reprezintă poarta de intrare pentru petrolul și gazul transportat dinspre Asia Centrală și Caucaz către Europa.

Securitatea infrastructurii energetice din acest sector devine, prin urmare, critică pentru securitatea energetică a Europa.

Zona Mării Negre este importantă pentru Federația Rusă. În cadrul strategiei de consolidare a statutului de putere politico-militară la nivel regional și internațional, Moscova mizează pe menținerea dominației sale politice, economico-energetice și militare în acest areal„, se mai spune în mesajul președintelui.

Rolul României 

„România reprezintă, la acest moment, un pol de stabilitate, în contextul unor evoluții regionale și internaționale îngrijorătoare.

Țara noastră a demonstrat că este un partener de încredere și poate contribui la asigurarea securității regionale pe multiple planuri — politic, diplomatic, militar — și că este pregătită să facă față provocărilor de securitate.

Progresul pe calea stabilizării regiunii pentru o dezvoltare durabilă necesită categoric o abordare mult mai activă și mai pragmatică a statelor din această zonă, dar și o implicare mai consistentă a Occidentului.

Este motivul principal pentru care vom depune în continuare eforturi în vederea creșterii vizibilității regiunii Mării Negre pe agenda euroatlantică”, explică președintele Iohannis.

Marea Neagră ar trebui să devină o zonă de convergență a obiectivelor și mai puțin o graniță care desparte interesele divergente, cum se întâmplă acum, a adăugat șeful statului:

„Cu toții ne dorim ca zona Mării Negre să rămână un spațiu stabil și predictibil, însă atingerea acestui deziderat necesită depășirea unui mare obstacol: toți participanții la acest mare joc de strategie la Marea Neagră ar trebui să considere regiunea mai degrabă o zonă de convergență a obiectivelor și mai puțin o graniță care desparte interesele divergente.

Cheia o reprezintă depășirea animozităților istorice și identificarea complementarității intereselor pentru fiecare dintre țările din regiune — cu alte cuvinte, o mai bună colaborare”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: