joi

18 aprilie, 2024

14 iunie, 2018

Judecătoarea Cristina Tarcea, președinte al Curții Supreme

Mai mulți magistrați și-au exprimat joi, în ședința CSM, îngrijorarea față de ultimele acțiuni ale politicienilor care vizează domeniul justiției – de la declarații, până la modificările legislative.

Atacuri fără precedent, generalizate și venite, coincidență, înaintea unor sentințe importante, au spus membrii CSM.

Discuția detaliată pe acest subiect s-a amânat, însă, la cererea ministrului Justiției, Tudorel Toader, în opinia căruia lucrurile trebuie analizate din toate punctele de vedere.


Pe ordinea de zi a figurat dezbaterea amendamentelor adoptate la Codul de procedură penală (adoptat în Senat) și a celor propuse la Codul Penal, prevederi deja foarte criticate de mai mulți magistrați.

Cristina Tarcea, despre o modificare din Codul de procedură penală: Dezastru din toate punctele de vedere

În ședința de joi, Cristian Tarcea, președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a declarat că amendamentul ce permite revizuirea unei sentințe definitive dacă unul dintre judecătorii din complet nu o semnează va provoca un dezastru.

Prevederea a fost adoptată de senatori, în cadrul modificării Codului de procedură penală și ar putea duce la anularea condamnării primite de Liviu Dragnea în Dosarul Referendumului.

„Există riscul unui impact negativ, pentru că dacă s-ar accepta ideea că pot fi revizuite toate hotărârile pronunţate înainte de intrarea în vigoare a unei noi legi, vă daţi seama ce ar însemna aceasta asupra volumului de activitate.


Toată lumea îşi va exercita dreptul la revizuire şi vor fi atacate toate hotărârile pronunţate de la intrarea în vigoare a Constituţiei şi până acum, ceea ce cred că e un dezastru din toate punctele de vedere, ca să nu mai vorbim de faptul că este subminată ideea de stabilitate a hotărârilor juridice”, a spus joi Cristina Tarcea.

Procurorul Andreea Chiș: Așa s-a întâmplat în Turcia.Mai întâi s-a vorbit despre „statul paralel”, apoi au fost arestați magistrați

Pe ordinea de zi figura și o cerere a Formului Judecătorilor, dar a fost amânată, așa cum a cerut Tudorel Toader.

Asociația a solicitat CSM apărarea independenţei sistemului judiciar „faţă de atacurile recente ale reprezentanţilor de seamă ai puterii legislative şi ai puterii executive, materializate în discursurile unor lideri politici din data de 9 iunie, respectiv data de 10 iunie”. Peste 1.000 de judecători și procurori au solicitarea Forumului.

Discursurile vizate sunt cele rostite de lideri PSD și ALDE la mitingul de pe 9 iunie, dar și declarațiile amenințătoare ale lui Liviu Dragnea făcute la adresa procurorilor care se ocupă de sesizarea penală în care Ludovic Orban o acuză pe Viorica Dăncilă de înaltă trădare, uzurparea funcției și divulgare de informații nepublice.

Declarația lui Liviu Dragnea:

Această plângere penală împotriva premierului a fost calificată de Liviu Dragnea drept „o demență”. El a declarat că nu crede că există vreun procuror care să „riște atât de mult” pentru acest demers care ar fi „o comandă de la Iohannis, fără niciun dubiu”.

„Ce știu cu siguranță este o comandă foarte fermă. Sper să nu fie niciun procuror care să riște atât de mult ca să dea curs la această demență. Foarte mulți procurori riscă să plătească greu”.

Mai mulți magistrați au declarat că atacurile declanșate în utlimul timp de politicieni sunt fără precedent. Procurorul Andreea Chiș a amintit că așa a început în Turcia – mai întâi s-a vorbit despre „statul paralel”, apoi au fost arestați magistrați.

Eu susţin categoric solicitarea tuturor asociaţiilor profesionale (…), care solicită apărarea independenţei sistemului judiciar faţă de un atac fără precedent, în opinia mea. Eu nu am mai întâlnit un limbaj atât de virulent şi atât de generalizat (…) Mesajul acesta de stat paralel a fost folosit în Turcia, unde judecători şi procurori au fost arestaţi, după ce acest limbaj a fost folosit”, a declarat Andreea Chiş, membru CSM.

Președintele ICCJ: Asistăm la o miciună generală. Presiune pe judecători, înaintea unor sentințe importante

Șefa ICCJ a ajuns ea însăși ținta manipulării de proporții manifestate în utlimul timp – a fost acuzată de personaje obscure că este o apropiată a serviciilor secrete și că efectuează vizite la casele de protocol ale SRI, după care „informația” a fost preluată de unele instituții de presă. Șefa ÎCCJ neagă însă aceste acuzații și spune că a avut doar relații de natură instituțională cu alte autorități.

„Noi nu suntem într-o societate normală. Suntem într-o societate caracterizată printr-o paranoie generală, într-o societate în care orice slăbiciune reală sau nereală se speculează pentru a se aduce umbre asupra actului de Justiție.

Cum se poate aduce umbre asupra actului de justiție: prin calomnierea anumitor persoane.

Repet, puțin îmi pasă de imaginea mea, dar îmi pasă de imaginea mea atunci când această imagine se răsfrânge asupa imaginii Înaltei Curți și asupra imaginii judecătorilor care trebuie să pronunțe, în această perioadă, niște soluții delicate și grele, și de aceea trebuie să lămurim acest aspect, iar eu îmi asum riscul, demersul, de a sesiza personal CSAT și Inspecția Judiaciara, indiferent de ceea ce veți face dumneavoastră”, a spus Cristina Tarcea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: