vineri

22 martie, 2024

27 iunie, 2016

rusia turciaPreședintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a trimis o scrisoare omologului său rus, Vladimir Putin, în care exprimă scuze pentru doborârea, în noiembrie 2015, a unui avion militar rus în apropierea graniței turco-siriene.

Informația a fost dezvăluită de un reprezentant al președinției ruse, care a mai relatat că, în scrisoarea respectivă, șeful statului turc afirmă că va face tot posibilul pentru restabilirea relațiilor între Moscova și Ankara și că Turcia este pregătită să acționeze împreună cu Rusia pentru combaterea terorismului.

”În scrisoare se afirmă, în special, că Rusia este un prieten și partener strategic al Turciei, cu care autoritățile turce nu doresc să strice relațiile”, se menționează în declarația Kremlinului, citată de Mediafax.


„Doresc încă o dată să-mi exprim compasiunea, să transmit sincere condoleanțe familiei pilotului rus care a murit și să spun Îmi pare rău”, se mai spune în scrisoare.

Doborârea avionului militar rus a dus la răcirea relațiilor dintre cele două țări, fapt ce a dus la numeroase pierderi pentru Turcia, una dintre destinațiile preferate ale turiștilor ruși.

Tensionarea relațiilor dintre cele Turcia și Rusia a venit după ce Ankara a demarat negocierile cu Bruxellesul pentru parteneriatul menit să oprească fluxul imigranților din Orientul Mijlociu și Nordul Africii.

În schimbul rolului său în rezolvarea crizei eruopene a refugiaților. Turcia urmează să primească șase miliarde de euro.


De asemenea, în această toamnă ar putea fi eliminate vizele impuse cetățenilor turci în UE.

Acordul a fost însă foarte criticat de unele state membre, deoarece Turcia nu îndeplinește încă taote criteriile care țin de statul de drept.

Săptămâna trecută, un tribunal din Turcia a aprobat luni arestarea a trei persoane în baza unor acuzații de ”propagandă în favoarea terorismului” – Erol Onderoglu, reprezentant în Turcia al organizației Reporteri fără Frontiere, jurnalistul Ahmet Nesin și universitarul Sebnem Korur Fincanci.

Comentând decizia instanței, un comunicat al Reporteri fără Frontiere deplângea ”nivelul nemaiîntâlnit de jos al libertății presei din Turcia”.

Cele 3 arestări decise de instanța turcă au avut loc pe fondul unor presiuni constante ale UE la adresa Ankarei, căreia i se solicită încetarea persecuțiilor la adresa presei și mediului academic.

În sarcina celor 3 persoane puse sub acuzare, instanța a reținut participarea acestora la o mișcare de susținere a publicației pro-kurde Ozgur Gundem. Presa turcă a scris că cele 3 persoane au lucrat câte o zi ca editori ai publicației.

”Este o nouă zi neagră pentru libertatea presei din Turcia”, a afirmat Johann Bihr, responsabil pentru Estul Europei și Asia al reporteri fără Frontiere.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: