joi

28 martie, 2024

4 februarie, 2017

Comisiile parlamentare reunite pentru buget, finanţe şi bănci au avizat, sâmbătă, bugetul Curţii de Conturi pe 2017, în forma propusă de Guvern, ceea ce l-a nemulțumit pe președintele Curții, Nicolae Văcăroiu.

La ieșirea de la sedinta comisiilor, întrebat dacă vor exista disponibilizări, Nicolae Văcăroiu a răspuns: „Vom vedea, probabil că da”, potrivit news.ro.

Bugetul alocat Curţii de Conturi pentru anul 2017 se cifrează la 254 de milioane de lei, în creştere 6,97% faţă de execuţia preliminată din 2016 de 237,4 milioane de lei, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).


„La noi problema o reprezintă cheltuielile de personal. 83% din bugetul Curţii de Conturi sunt cheltuieli de personal”, a declarat Nicolae Văcăroiu, citat de Agerpres.

Președintele Curții de Conturi a invocat faptul că, în 2016, s-au ocupat 110 din cele 140 de posturi rămase neocupate, iar „aceste 110 posturi nu au intrat în 2016, ci în 2017. (…) Suntem organ suprem de control şi trebuie să angajăm cei mai buni, sub aspectul pregătirii profesionale, dar şi din punct de vedere al altor criterii, legate de caracter”, a mai spus Nicolae Văcăroiu.

Nicolae Văcăroiu a invocat și faptul că bugetul instituţiei sale este de peste trei ori mai mic decât sumele care ajung la bugetul consolidat în urma acţiunilor sale de control.

Curtea de Conturi aduce în fiecare an, la bugetul de consolidare, în medie, 200 de milioane de euro, numai din controlul operativ şi pentru îndeplinirea măsurilor, în contextul în care bugetul Curţii de Conturi se situează la 65 de milioane de euro. La asta se adaugă 2,4 miliarde de euro, care se regăsesc în dosarele de cercetare penală, trimise Ministerului Public, fie că e DNA sau DIICOT”, a subliniat Nicolae Văcăroiu, citat de Agerpres.


Curtea de Conturi are prevăzute pentru 2017 cheltuieli curente de 242,9 milioane de lei, din care 219,3 milioane de lei reprezintă cheltuielile de personal. Fondurile alocate pentru cheltuieli salariale în bani se ridică la 179,9 milioane de lei, fiind mai mari cu 6,69% faţă de 2016. Pentru bunuri şi servicii au fost prevăzută o sumă de 17,5 milioane de lei, în creştere cu 6,9% faţă de execuţia anului 2016. Pentru proiectele cu finanţare europeană nerambursabilă aferente cadrului financiar 2014 2020 sunt alocate 5 milioane de lei, un plus de 66,63%.

Acum să ştiţi că toată lumea e fericită dacă nu mai există Curtea de Conturi. Cu toate că aduce bani mai mult decât consumă”, a conchis Nicolae Văcăroiu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: