luni

22 aprilie, 2024

18 februarie, 2016

iohannisPreședintele CSM, Mircea Aron, le atrage atenția parlamentarilor și reprezentanților de vârf ai puterii executive – premierul Dacian Cioloș și președintele Klaus Iohannis – că delarațiile publice făcute pe tema executării sentinței din dosarul ICA pot afecta independența și prestigiul justiției.

Mircea Aron se referă la opiniile exprimate public, miercuri, de către senatori, premier și de șeful statului, dar și de către o parte a presei. Formulările folosite de aceștia în declarațiile referitoare la evacuarea Antenei 3 au creat confuzie între actul de justiţie propriu-zis şi acțiunea prin care s-a dispus recuperarea prejudiciului de aproximativ 60 de milioane de euro.

“Astfel de manifestări riscă să exceadă cadrul constituţional în materia înfăptuirii justiţiei în România, prezentând un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului acesteia prin deviere de la principiile statului de drept”, spune într-un comunicat pre;edintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).


Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii reaminteşte – “Respectând simpatizanţii sau partizanii persoanei executate şi fără  a atenta la libertatea de exprimare a oricărei persoane sau a presei”, Mircea Aron le reamintește tuturor acestora și altor “formatori de opinie” câteva  prevederi ale Constituţiei României:

„Art.1 (4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.

(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.”

“Art. 16 – Egalitatea în drepturi


(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

(2) Nimeni nu este mai presus de lege.”

“ Art. 21 – Accesul liber la justiţie

(1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.”

“Art. 124 – Înfăptuirea justiţiei

(1) Justiţia se înfăptuieşte în numele legii.

(2) Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi.

(3) Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii.”

“Art. 129 – Folosirea căilor de atac

Împotriva hotărârilor judecătoreşti, părţile interesate şi Ministerul Public pot exercita căile de atac, în condiţiile legii.”

„Dezbaterea publică, precum şi mesajele publice ale reprezentanţilor puterii executive şi legislative, începând cu Preşedintele şi Prim – ministrul  României, Preşedintele Senatului, parlamentari cu vocaţie de formatori de opinie şi importanţi reprezentanţi ai presei scrise şi audiovizuale conţin aprecieri  de natură a pune sub semnul precarităţii  o procedură judiciară  ce se constituie, prin lege, ca parte a procesului penal – şi anume executarea hotărârii judecătoreşti”, mai adaugă judecătorul Mircea Aron.

Ce au declarat demnitarii pe care CSM îi îndeamnă la precauție

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, l-a chemat pe premier în fața plenului camerei, pentru explicații în cazul somației de evacuare trimisă de ANAF chiriașilor din imobilul situat în șos. București-Ploiești. Imobilul a trecut în proprietatea statului în urma deciziei din dosarul ICA, pentru recuperarea prejudiciului.

Călin Popescu Tăriceanu:

“Statul, domnule prim-ministru, nu poate recurge la intimidare şi violenţă, fie şi sub aparenţă legală, decât sacrificând cele mai elementare principii democratice, un stat violent, ce nu respectă chiar şi în exerciţiul funcţiilor sale represive, legitime, ‪demnitatea persoanelor şi garanţiile constituţionale, de care se bucură toţi cetăţenii, nu corespunde niciunei definiţii a statului de drept (…)

Vreau, aşadar, domnule prim-ministru, să aveţi în vedere întreprinderea unor acţiuni în concordanţă cu principiile statului de drept şi aici mă refer, sigur, că aveţi temeiuri legale la care v-aţi referit, dar, în acelaşi timp, trebuie să vă uitaţi şi la prevederile Constituţiei, care este legea supremă. Nu lăsaţi impresia că ‪‎România devine, mai degrabă, un stat poliţienesc sau un stat de drepţi”.

Klaus Iohannis:

„Eu cred că ați ajuns (Antena 3 – n. red.) într-o situație neplăcută și inutilă. În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puțin nepotrivită, dacă nu discutabilă.

 În fine, am constatat, din discuții pe care le-am avut, că există deschidere la factorii de decizie și se pot găsi soluții convenabile”.

Dacian Cioloș:

”Guvernul României respectă legile și horărârile judecătorești. ANAF a acționat legal- pe 8 februarie 2016 s-a decis punerea în aplicare a acestei decizii. Eu nu am fost informat, dar nici nu trebuia să fiu informat. Este datoria instituțiilor statului să își valorifice bunurile (…)

Am cerut noii conduceri a ANAF să analizeze modul în care se raportează la contribuabili în acționarea atribuțiilor lor, pentru că nu trebuie să aibă atitudini de intimidare. Noi am cerut să analizeze modul în care își desfășoară activitatea.”

Victor Ciorbea se face util Antenelor

La scurt timp după apariția argumentației președintelui CSM, și Avocatul Poporului a dat publicității un comunicat în care anunță că instituția s-a autosesizat din oficiu în cazul notificării de evacuare adresată Antena Group de către ANAF în legătură cu o posibilă încălcare a unor articole din Constituție privind libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: