miercuri

27 martie, 2024

23 aprilie, 2015

Augustin-ZegreanUPDATE 15.16: PNL a depus sesizarea la Curtea Constituțională cu privire la hotărârea în cazul Șova, liberalii invocând faptul că în document nu se precizează clar respingerea sau încuviințarea solicitării DNA de arestare preventivă a senatorului PSD, consemnându-se doar rezultatul votului din 25 martie.

”Considerăm că redactarea hotărârii s-a făcut cu încălcarea considerentelor Curţii Constituţionale, atestarea rezultatului votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, aşa cum este cuprins în dispozitivul deciziei acesteia, neputând fi făcută printr-o hotărâre de constatare care lasă loc la interpretări. Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză”, se arată în documentul PNL.

Votul asupra ridicării imunității senatorului Dan Șova ar putea fi reluat, în cazul în care hotărârea anterioară va fi declarată neconstituțională, a declarat joi președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, la insistențele jurnaliștilor.


Controversata hotărâre care consemnează votul din 25 martie în cazul Dan Șova a fost publicată miercuri seara în Monitorul Oficial, după îndelungi dispute generate de refuzul președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu de a-și asuma semnarea documentului potrivit căruia nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru încuviințarea solicitării DNA de arestare preventivă a senatorului social-democrat, deși majoritatea celor prezenți s-a pronunțat în favoarea acesteia.

PNL a anunțat că va contesta joi hotărârea la Curtea Constituțională a României, în condițiile în care decizia din 25 martie s-a bazat pe articole din Regulment și din Statutului deputaților și senatorilor care, la acea dată, erau în contradicție cu prevederile constituționale.

„Dacă am zice că e neconstituţional, cred că (Parlamentul – n.red.) ar trebui să adopte altă hotărâre, dacă aia nu e bună. Dacă va fi declarată ne-bună va trebui dată alta, nu? (…) Ar trebui să rejudece cererea aceea, mă gandesc. Altfel cum? Până acum, hotărârile Parlamentului care au fost declarate neconstituţionale au fost refăcute, s-au luat alte hotărâri. Se reia totul de la capăt. Voi aţi vrea să vă spun acum aşa: dacă vine la noi dosarul acela (contestaţia formulată de PNL – n.red.) şi admitem, îl arestează pe Şova. Nu pot să vă spun aşa ceva, pentru că nici nu-i adevărat. Deci se reia votul, se face altă hotărâre”, a explicat judecătorul Augustin Zegrean, citat de Mediafax.

Hotărârea redactată de Comisia juridică a Senatului privind votul plenului în cazul Şova, aprobată în Biroul Permanent și semnată de președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, a fost publicată miercuri seara în Monitorul Oficial.


Potrivit hotărârii se „constată că nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor şi de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă” a senatorului Dan Şova.

Curtea Constituţională a decis, în 8 aprilie, referitor la sesizarea preşedintelui CSM, în urma votului în cazul Şova, că există un conflict juridic de natură constituţională între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție şi Senat, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea care atestă rezultatatul votului.

La 17 aprilie, judecătorii constituţionali au făcut publică motivarea acestei decizii, iar în 22 aprilie aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial.

La 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni „pentru”, 67 „împotrivă”, iar cinci voturi au fost anulate.

Senatul a invocat atunci articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia fiecare cameră hotărăşte în cazul cererii de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului „cu votul secret al majorității membrilor săi”, deşi Constituţia prevede, la articolul 76, că hotărârile celor două camere ale Parlamentului „se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare cameră”.

Senatul nu a emis atunci o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării unui senator.

Decizia Senatului a fost contestată la CCR și de preşedintele Klaus Iohannis și de PNL.

Între timp, art. 24 din Statutul parlamentarilor și art. 173 din Regulamnetul Senatului au fost puse în acord cu Constituția.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: