joi

18 aprilie, 2024

3 iulie, 2013

Preşedintele bolivian Evo Morales , plecat de la Moscova pentru a se întoarce acasă, a fost nevoit să aterizeze la Viena, după ce Franţa, Portugalia şi Italia au refuzat să autorizeze survolul spaţiului lor aerian, de teamă că la bordul avionului prezidenţial al liderului din La Paz s-ar putea afla fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională a SUA Edward Snowden.

Incidentul diplomatic s-a declanșat la câteva ore după ce președintele Morales a declarat, la Moscova, că Bolivia este gata să-i acorde azil politic lui Snowden, căutat pentru spionaj de Statele Unite, după dezvăluirile privind programele secrete de supraveghere a comunicațiilor pe internet dezvoltate de serviciile americane de informații.

Franța, Spania, Portugalia și Italia și-au dat ulterior acordul pentru survolarea spațiului aerian, iar autorităţile austriece au inspectat avionul preşedintelui Evo Morales, aflat pe aeroportul din Viena şi au asigurat că la bordul aparatului sunt doar bolivieni, iar ulterior aparatul prezidențial a decolat spre La Paz. 


Incidentul a provocat însă un val de indignare în Bolivia, dar și în rândul țărilor aliate din America Latină.

Guvernul bolivian a denunţat faptul că preşedintele Morales a fost ”sechestrat în Europa” și a anunțat că Bolivia se va adresa forurilor internaţionale pentru că au fost încălcate regulile tranzitului aerian.

Ambasadorul Boliviei la ONU, Sacha Llorenti, a afirmat, de asemenea, că blocarea la Viena a avionului preşedintelui bolivian este ”interpretată drept un act de agresiune” și a anunțat că țara sa a început „o procedură” de denunțare a faptelor.

”Vânat” de SUA pentru spionaj, fostul consultant al NSA Edward Snowden se află în continuare în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, după ce mai multe țări au respins solicitarea sa vizând acordarea de azil politic. Potrivit WikiLeaks, Snowden a cerut azil politic în 21 de țări, printre care și Bolivia, însă solicitarea a primit un răspuns negativ de la o serie de țări europene.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: