duminică

21 aprilie, 2024

31 mai, 2018

Casa Albă nu va excepta UE de la noile tarife privind importurile de oțel și aluminiu, amploarea taxării suplimentare urmând să fie anunţată cel mai devreme joi după amiază (înaintea deschiderii burselor la New York), sau cel mai târziu vineri, potrivit publicaţiilor occidentale.

Președintele Donald Trump se pregătește să impună tarife severe la importurile de oțel și aluminiu din Canada, Mexic și Uniunea Europeană, cel mai târziu vineri (când expiră amânarea măsurilor, n.r.)”, potrivit unui oficial al Casei Albe, citat de Politico.

Mărimea taxelor era încă, joi, subiect de consultări ale preşedintelui american cu consilierii săi, spune sursa citată.

Ultima şansă, ratată


Oficialii americani și europeni au avut miercuri o rundă de negocieri de ultimă instanță, care nu s-a încheiat cu un acord.

Comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmström, a lăsat să se înțeleagă iminența adoptării tarifelor de către SUA.

„Poate vom putea avea o agendă pozitivă cu partea SUA, fără tarife sau cote. (…) Realist, însă , nu credem că putem spera la asta, a declarat Cecilia Malmström după întâlnirea de miercuri cu secretarul american pentru Comerț Wilbur Ross.

Secretarul SUA pentru Comerţ, Wilbur Ross, a anticipat indirect anunţul invocând ameninţările UE cu represaliile: „Este la latitudinea UE să decidă dacă vrea să ia măsuri de represalii. Următoarea întrebare ar fi: cum va reacționa președintele (SUA)? Aţi văzut reacția lui când China a decis să se răzbune, a declarat oficialul american, citat de Reuters.


„China își plătește tarifele. (…) China nu a folosit asta ca o scuză pentru a nu negocia … Doar UE insistă că nu putem negocia dacă există tarife”, spusese Wilbur Ross, încpă de vineri, citat de The Guardian

Marți, Casa Albă a adăugat, marţi, 50 de miliarde de dolari în noile tarife pentru China, deşi pusese disputa comercială „în așteptare” în timp ce negocierile continuau.

Consecințele

Astfel, SUA ar putea merge mai departe cu creșterea cu 25% a tarifelor la oțelul importat și cu 10% la aluminiu, potrivit Wall Street Journal, citat de The Guardian.

Reacția UE la noile tarife americane fusese o eventuală impunere de 2,8 miliarde de euro la exporturile SUA, incluzând produse ca untul de arahide, sau blugii denim.

UE a cerut o exceptare completă de la noile tarife și după ce americanii au cerut ca numai 10% din exporturile americane să fie suprataxate, iar restul să fie la nivelul anului trecut.

(Citiți și: Negocieri comerciale de ultimă oră UE – SUA: exceptarea de la supra-tarifele americane expiră la 1 iunie)

Negociatorii europeni declaraseră că, deşi sunt deschisi la discuții, nu ar „negocia sub amenințarea” tarifelor.

Administrația SUA a acordat scutiri tarifare permanente mai multor țări, printre care Australia, Argentina și Coreea de Sud, dar au stabilit, în fiecare caz, cote de import.

Absenţa unui acord dintre SUA şi UE ar putea duce la un război comercial, mai ales după ce Donald Trump a lansat săptămâna trecută o investigație națională privind securitatea importurilor de automobile și camioane, care ar putea conduce la impunerea de noi tarife, potrivit economiştilor citaţi de Reuters.

Fricţiunile comerciale dintre marile puteri economice ale lumii constituie mari provocări pentru Organiyaţia Mondială a Comerţului.

Măsurile decise de Administraţia americană sunt menite să crească la 80% utilizarea capacităţilor de producţie a industriei autohtone de oţel şi aluminiu, pentru prima dată de-a lunul mai multor ani.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: