joi

25 aprilie, 2024

18 noiembrie, 2013

Preşedintele CEC, Radu Gheţea, va fi schimbat din funcţie, a declarat, duminică seara, premierul Victor Ponta, într-o intervenţie telefonică la RTV, menţionând că îl susţine total pe ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, în verificarea activităţii manageriale a acestuia.

Întrebat dacă Radu Gheţea va mai rămâne preşedinte al CEC, şeful Executivului a răspuns negativ.

„Nu. Am vorbit cu domnul ministru de Finanţe, pentru că este singurul care are competenţa de a face schimbări în conducerea CEC, şi îl susţin total să verifice foarte clar lucrurile şi să propună măsurile care se impun. O să-l mai sune domnul Băsescu să-l apere pe cel care i-a dat credit, dar domnul Chiţoiu nu e aşa uşor impresionabil, am totală încredere că ştie să-şi facă treaba”, a spus premierul.


Premierul a ţinut să precizeze că cec este o bancă al cărei capital este sută la sută proprietatea statului, iar ministrul de Finanţe are dreptul să examineze activitatea preşedintelui acesteia, în AGA şi în Consiliul director.

„Activitatea de ansamblu (a CEC-n.r.) este evident în supravegherea Ministerului de Finanţe, pentru că Ministerul de Finanţe e acţionarul, e proprietarul. E ca şi când la o televiziune sau o afacere, proprietarul care are sută la sută, sigur că nu poate să lase adunarea generaă sau consiliul de administraţie să facă orice cu banii respectivi”, a mai spus Victor Ponta, citat de MEDIAFAX.

Intenția premierului de a-l schimba pe Radu Ghețea de la conducerea cec vine imediat după ce banca a acordat un credit fiicei preăedintelui, Ioana Băsescu, pentru achizitionarea unui teren agricol de 300 de hectare, caz pentru care Victor Ponta anunța, săptămâna trecută, chiar constituirea unei comisii parlamentare de anchetă.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a afirmat că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea Casei de economii şi Consemnaţiuni (CEC) Bank, fără a motiva această intervenţie.

Ministrul Finanțelor despre telefonul preşedintelui


Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat pe 13 noiembrie, că a fost sunat în urmă cu două săptămâni de către preşedintele Traian Băsescu, care l-ar fi rugat să nu fie schimbat Radu Gheţea de la conducerea Casei de economii şi Consemnaţiuni (CEC), fără ca şeful statului să-şi motiveze intervenţia.

“M-a sunat acum două-trei săptămâni, pentru că este în procedură de schimbare statutul cec Bank privind schimbarea modului de administrare al acestei bănci şi cred că domnul preşedinte Gheţea a dat fuga la domnul preşedinte Băsescu să ceară sprijinul pentru a nu fi schimbat în eventualitatea în care se va schimba sistemul de conducere la cec Bank”, a spus ministrul.

Daniel Chiţoiu i-ar fi răspuns lui Traian Băsescu: “Dacă banca a performat sub actuala conducere, rămâne pe funcţie; nu a performat, nu rămâne pe funcţie”.

 cec este banca de la care Ioana Băsescu a luat , în septembrie, creditul necesar achiziţionării a circa 300 de hectare de teren agricol în judeţul Călăraşi.

Preşedinţia României a confirmat imediat, printr-o declaraţie a purtătorului de cuvânt, Bogdan Oprea, că Traian Băsescu a avut o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, pe 17 octombrie (la o lună după ce Ioana Băsescu a obţinut creditul – n. red.) după “înlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank”: “După înlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chiţoiu că schimbarea din funcţie, nejustificată şi tot pe criterii politice, a domnului Radu-Graţian Gheţea este de natură să creeze neîncredere în sistemul bancar românesc”.

Ancheta parlamentară

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că a discutat cu parlamentarii din grupurile PSD despre constituirea a două comisii de anchetă, una referitoare la retrocedările din Ardeal, şi cealaltă – pentru investigarea achiziționării de către Ioana Băsescu a circa 300 de hectare de teren agricol, în județul Călărași.

Legat de cele două comisii, Victor Ponta a spus că prima comisie parlamentară ar viza modul în care au fost făcute retrocedările, în special cele din Ardeal, iar cealaltă ar trebui să analizeze eventuale implicări ale unor instituţii sau ale unor persoane din conducerea unor instituţii publice în achiziţionarea unor terenuri pentru persoane private. Premierul a precizat că este vorba despre “Cazul Călăraşi”.

La întâlnirea grupurilor parlamentare PSD a mai participat și George Băeșu, șeful Autorității Naționale pentru Restituirea Propietăților.

Acesta a declarat la ieșirea din întâlnire că a fost invitat să prezinte situația restituirilor.

Ioana Băsescu a cumpărat în septembrie un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi plătind ca avans aproape 280 de mii de euro.

Preţul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietăţii a fost achitat de vânzător, conform prevederilor Codului Fiscal şi Normelor de punere în aplicare a acestuia.

Preşedintele Traian Băsescu declara săptămâna trecută că el a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier. Creditul a fost luat de Ioana Băsescu, deoarece doar ea îndeplinea criteriile de eligibilitate, și ca vârstă și ca venituri.

Potrivit unor publicații, procurorul Lucian Papici a cerut de la Autoritatea Națională pentru Restituire Proprietăților (ANRP) , cu șase luni înainte ca Ioana Băsescu să cumpere cele 300 de hectare, informații despre mai multe terenuri din județul Călărași, printre care și terenurile respective.

Publicațiile respective îl acuză pe Lucian Papici că ar fi acționat, de fapt, ca un ”agent imobiliar” și vor ca CSM să ancheteze dacă Lucian Papici avea sau nu în lucru un dosar referitor la aceste terenuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: