vineri

19 aprilie, 2024

30 octombrie, 2013

Premierul Victor Pontaa avut miercuri o ieșire publică foarte dură la adresa Curții Constituționale, după de judecătorii au declarat, cu o zi înainte, ca neconstituțională Ordonanța de modificare a Codului Insolvenței.

Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri că apreciază companiile „serioase” care plătesc taxe la bugetul de stat, compensând astfel evaziunea fiscală pe care o fac alte firme.

El a mers până acolo încât a considerat respingerea pentru neconstituționalitate a Legii insolvenței drept un sprijin pe care Curtea Constituțională l-ar da evaziunii fiscale.


„Când văd companii serioase cum este Coca-Cola că plătesc taxe cu care compensăm faptul că alte firme nu plătesc taxe şi se ocupă cu evaziunea fiscală, evaziune care văd că acum e sprijinită şi de Curtea Constituţională, care nu ne lasă să combatem evaziunea fiscală, cu atât mai mult apreciez companiile serioase care plătesc taxe”, a spus Victor Ponta, citat de MEDIAFAX.

Întrebat despre legea insolvenţei, el a afirmat că actuala lege a insolvenţei „încurajează companiile să nu plătească taxe”.

Premierul a adăugat că actuala lege a insolveneţei este „o lege proastă” şi a spus că este hotărât să o schimbe pentru a sprijini companiile „serioase” să investească, să plătească şi să fie „actorii corecţi” în economia românească.

Motivele pentru care Curtea Constituțională a respins Ordonanța Insolvenței

Curtea Constituțională a decis marți că Ordonanța de Urgență prin care Guvernul a modificat Codul insolvenței, reglementare care se aplică începând de vineri 25 octombrie, este neconstituțională.


Decizia a fost luată pe sesizarea Avocatului Poporului. Ordonanța de modificare a Codului insolvenței s-a suspendat, urmând ca după ce Decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial, Guvernul să modifice articolele declarate neconstituționale, respectând argumentația Curții.

Ordonanța de Urgență care aduce noi reglementări privind insolvența și care a intrat în vigoare pe 25 octombrie anul curent, a avut, inițial, ca scop evitarea situațiilor în care cererea insolvenței de către societățile comerciale să fie folosită ca formă de evaziune fiscală sau de înșelăciune a creditorilor.

Proiectul a fost postat pe site-ul Ministerului Justiției, însă la trecerea lui prin ședința de guvern au mai fost făcute adăugiri, care discriminau companiile în funcție de obiectul de activitate. Astfel firmele care operau stații de televiziune sau de radio pierdeau licența CNA odată cu intrarea în insolvență, lucru care le oprea activitatea și împiedica redresarea acestora, insolvența reprezentând, practic, faliment.

În plus, potrivit formulărilor nou adăugate, acestea operau și retroactiv.

Postul Realitatea TV a contestat public această prevedere din Ordonanță, referitoare strict la societățile de media, acuzând că guvernul încearcă să influențeze această piață în favoarea postului RTV, deținut de deputatul PSD Sebastian Ghiță.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: