vineri

19 aprilie, 2024

16 decembrie, 2014

Premierul Victor Ponta a anunțat, într-un mesaj pe facebook, că a notificat Universitatea București de faptul că reunță la titlul de doctor în drept.

Premierul nu-și recunoaște, însă, plagiatul – ci doar ”notifică” la Universitate decizia sa de-a renunța la titlu.

”Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credinţă în argumentele mele la momentul apariţiei contestării şi nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic.


După ce voi părăsi viaţa politică îmi doresc să iniţiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele şi cerinţele de la acel moment.” – scrie Victor Ponta în scrisoarea adresată Rectorului Universității București.  (V imaginea de mai jos).

La rândul său, Universitatea București, prin Rectorul Mircea Dumitru, îi răspunde premierului , apreciind gestul acestuia și anunțându-l că vor fi întreprinse diligențele legale pentru retragerea titlului.

Am apreciat sinceritatea tonului din scrisoarea dumneavoastră şi buna-credinţă cu care, acum, luaţi în considerare demersul Universităţii din Bucureşti şi decizia Comisiei de Etică din 2012„, se arată în comunicatul Universității București – cea care a cerut, în anul 2012, retragerea titlului de doctor, după raportul care consemna că teza a fost plagiată.

Un plagiat protejat politic timp de 2 ani și jumătate

În anul 2012, premierul a fost acuzat că și-a plagiat teza de doctorat, diligențele pe care le-a făcut la acea vreme Comisia de Etică a Universității fiind blocate la ministerul Educației, controlat de partidul premierului.


În raportul de expertiză științifică de la acea dată al Universității, trimis la minister, Comisia de Etică stabilise că premierul plagiase 115 pagini din cele 297, cât avea teza sa de doctorat, susținută în anul 2003, pe când era șef al Corpului de Control al lui Adrian Năstase.

Până la acest raport, în luna iunie 2012, Comisia de Atestare a Titlurilor a fost desființată pe când aceasta delibera asupra acuzațiilor de plagiat, de către ministrul interimar de la acea dată, Liviu Pop. Ministrul pe care-l înlocuise Liviu Pop (Ioan Mang) demisionase cu o lună înainte tot în urma unor acuzații de plagiat.

Odată cu desființarea Comisiei, s-au modificat atât regulamentul alcătuirii acesteia, cât și raportul dintre deciziile Comisiei și ministerul Educației, astfel încât protejarea tezei de doctorat a premierului să aibă un suport politic impenetrabil.

Toate încercările de atunci încoace, întreprinse de Universitatea București, de-a anula teza de doctorat a premierului în baza reportului Comisiei de Etică au fost zădărnicite de ministerul Educației.

Oficiali acuzați de plagiat care au demisionat

Premierul român nu este singurul oficial aflat în funcție, în țările Uniunii Europene, care a fost acuzat de plagiat. Celelalte nume din guvernele sau structurile de decizie din statele UE au demisionat în astfel de situații. E vorba, de exemplu, de Karl Theodor Zu Guttenberg – ministrul german al Apărării, Anette Schavan – ministrul al Educației în Germania, sau de președintele Ungariei – Pal Schmitt – exemple din numai ultimii 3 ani.

Premierul Victor Ponta se află într-o insistentă campanie de refacere a imaginii sale potrivit unei noi strategii de branding personal, după pierderea alegerilor prezidențiale de luna trecută.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: