vineri

19 aprilie, 2024

8 decembrie, 2017

Premierul polonez Beata Szydlo a demisionat joi, demisie care i-a fost imediat acceptată de conducerea partidului naționalist aflat la guvernare, PiS.

Un purtător de cuvânt al formațiunii a explicat ulterior motivul – este necesară o schimbare „pentru a face față noilor provocări” de pe scena internă și internațională.

Înlocuitorul acesteia va fi vicepremierul Mateusz Morawiecki, actualul ministru de finanțe.


Acesta este un fost bancher de succes și un adept convins al etatismului. Fiu al unui fost opozant anticomunist radical, format la Universitatea din Wroclaw, el și-a continuat studiile economice și de drept în Statele Unite, Germania și Elveția și are o vastă cultură generală, scrie Agerpres, care citează AFP.

În 2015, el a renunțat la postul profitabil de președinte al Bank Zachodni WBK (grupul Santander) pentru a intra în guvernul PiS ca ministru al dezvoltării și vicepremier.

Din 2016, a preluat și portofoliul finanțelor.

Purtătoarea de cuvânt a partidului, Beata Mazurek, a afirmat că este o schimbare necesară pentru a face față noilor provocări din politica externă și internă, fără să precizeze natura acestora.


„Comitetul a propus pentru funcția de prim-ministru candidatura vicepremierului Mateusz Morawiecki”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Ultimele luni ale anului în curs au adus numeroase schimbări importante în situația internă și internațională, a mai afirmat Beata Mazurek. „A fost, de asemenea, o evoluție a sarcinilor înscrise în marele nostru proiect pentru schimbări în bine (…) Acești factori au antrenat necesitatea de a corecta componența guvernului, inclusiv conducerea lui”, a continuat ea, subliniind că Beata Szydlo va rămâne în cadrul guvernului.

Ea ar urma să ocupe o funcție de vicepremier. Potrivit agenției PAP, alte schimbări în cadrul executivului vor avea loc în luna ianuarie.

Polonia se confruntă de doi ani (după câștigarea alegerilor de către partidul naționalist PiS), intrând în conflict cu Uniunea Europeană din cauza măsurilor prin care se încearcă preluarea controlului asupra tuturor domeniilor, inclusiv a justiției. Modificările aduse legislației justiției, așa-numita reformă judiciară, au adus Poloniei mai multe atenționări din partea UE, care acuză guvernul de la Varșovia că se îndepărtează de principiile și valorile statului de drept.

Este prima țară supravegheată pentru care s-a deschis un mecanism recent, destinat reglării unor asemenea situații – a fost inițiat oficial dialogul privind statul de drept și Comisia a trimis guvernului PiS un aviz motivat în cazul unor prevederi introduse în legislație și care nu sunt compatibile cu reglementările europene.

De asemenea, executivul european își exprimă și îngrijorările de natură juridică în legătură cu faptul că independența instanțelor poloneze va fi subminată de puterea discreționară conferită ministrului justiției de a prelungi mandatul judecătorilor care au împlinit vârsta de pensionare și de a numi și demite președinții de instanță.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: