vineri

19 aprilie, 2024

28 ianuarie, 2017

Președintele Donald Trump a primit vineri primul lider străin invitat în mandatul său la Casa Albă- Theresa May, premierul Marii Britanii.

Vizita a fost un succes la capitolul ”imagine”, cei doi lideri părând că se simt foarte bine unul în prezența celuilalt, Theresa May și Donald Trump mergând chiar de mână în drumul spre sala de conferințe a Casei Albe după discuțiile din Biroul Oval.

Presa britanică remarcă însă faptul că, dacă Theresa May a venit la Washington în căutarea unei apropieri diplomatice pe anumite teme sensibile, atunci conferința de presă a demonstrat că premierul britanic n-a obținut deocamdată mai nimic.


Potrivit Daily Mail, Theresa May a smuls o singură concesie, referitoare la NATO. Donald Trump nu a formulat angajamente referitoare la comerțul bilateral, a rostit numai cuvinte calde la adresa lui Vladimir Putin și a reluat tema eficienței practicii torturii în anchete.

Cei doi lideri au susținut o conferință de presă comună după o întrevedere care a durat puțin peste o oră. În deschidere, premierul britanic a anunțat că Regina Marii Britanii l-a invitat pe președintele Trump în vizită oficială în Marea Britanie, invitație acceptată de președinte și de Prima doamnă.

Președintele Trump a reamintit că mama sa s-a născut în Scoția și a asigurat-o pe Theresa May de ”suportul durabil al acestei relații speciale” a SUA cu Marea Britanie.

NATO, singurul subiect în relativ consens

Cei doi lideri au părut mulțumiți de discuțiile din Biroul Oval, scrie și BBC, în ciuda unor diferențe de opinie în anumite domenii. ”L-am ascultat pe președinte, iar președintele m-a ascultat. Și vor fi momente când nu cădem de acord și chestiuni asupra cărora nu vom fi de acord. Dar semnificația unei relații speciale este aceea că vom putea discuta mereu deschis și foarte sincer”, a declarat Theresa May, care și-a manifestat însă încrederea că vor exista ”multe chestiuni” în care cele două națiuni ”vor sta alături, umăr la umăr”.


Donald Trump a confirmat că a construit cu Theresa May ”o relație minunată”, în scurtul timp care a trecut de când s-au cunoscut, și a declarat că au avut ”convorbiri foarte interesante și foarte productive”.

”Cred că ne vom înțelege foarte bine”, a răspuns președintele Trump la întrebarea unui jurnalist britanic care a dorit să afle cum se pot înțelege două persoane cu caractere atât de diferite. ”Știi, este interesant de precizat: eu sunt o persoane care ține la oameni. Cred că și tu, Theresa, ești la fel. Și foarte des îmi dau seama rapid dacă mă pot înțelege cu o persoană sau nu. Iar eu cred că vom avea o relație fantastică”, a precizat Donald Trump.

După elementele de curtoazie, Theresa May a fost cea care a abordat temele diplomatice discutate. ”Domnule președinte, cred că ați afirmat în discuția noastră, ați confirmat că veți susține NATO sută la sută. Dar am discutat și faptul că este important să ne asigurăm că NATO este bine pregătită și dotată să lupte împotriva terorismului și a atacurilor cibernetice, așa cum este capabilă să facă față unor forme tradiționale de război. Am fost de acord să îmi continui eforturile pentru a-i încuraja pe omologii mei europeni să își respecte obligațiile față de NATO, să aloce 2% din PIB pentru cheltuieli de Apărare, astfel încât susținerea financiară să fie corect împărțită”, a declarat Theresa May.

Președintele Trump nu a asigurat public că va sprijini în continuare ”sută la sută” alianța militară, dar a oferit indicații în timpul conferinței de presă că este perfect de acord cu cele spuse de premierul britanic.

Trump dorește bune relații cu Rusia. Dacă se poate.

Presat de presa americană să vorbească despre relația cu Rusia, Donal Trump a fost oarecum eliptic în răspuns. ”Dacă putem avea o relație bună cu Rusia, cu China sau cu toate statele, eu să știți că sunt de acord. Dacă putem, atunci va fi ceva bun. Dacă relațiile dintre Washington și Kremlin pot fi la fel de bune ca cele existente între SUA și Marea Britanie, atunci ar fi minunat”, a răspuns președintele american.

Premierul Theresa May nu a părut încântată cu declarația. Până la urmă, remarcă Politico, ce fel de relație specială mai e aceea dacă și alte state se bucură de ea…

Theresa May a avut în agendă subiectul relațiilor cu Rusia, dar în conferința de presă nu s-a vorbit prea mult pe acest subiect, care urma să se discute la prânzul de vineri, după conferința de presă comună.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: