miercuri

17 aprilie, 2024

14 februarie, 2014

Guvernul a adoptat miercuri, în absența ministrului de finanțe Daniel Chițoiu (PNL, propus pentru înlocuire) o Ordonanță  referitoare la sectorul energetic, despre care s-a păstrat secretul până vineri.

Proiectul de Ordonanță nu a figurat nici pe agenda oficială a guvernului și nici nu a fost anunțat odată cu alte decizii luate miercuri în ședință.

Prin această Ordonanța, companiile Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) au fost trecute de la Ministerul Finanţelor (portofoliu deținut de PNL) la Secretariatul General al Guvernului (controlat de PSD).


Explicația guvernului este că ”se impune necesitatea monitorizarii directe, la nivelul conducerii Guvernului, a evoluţiei acestora (Celor două companii, n.red.), în consonanţă cu obiectivul naţional al asigurării independenţei energetice a României, neadoptarea măsurilor propuse fiind de natură să producă efecte negative pe termen mediu şi lung în acest domeniu fundamental al economiei.” Secretariatul General al Guvernului este condus de Ion Moraru, fost senator PSD și se află la Cancelaria primului ministru – subordonată direct premierului Ponta.

Astfel, ordonanţa stabilește că exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar a statului la Transelectrica şi Transgaz se realizează de către guvern prin Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-Ministru, iar reprezentanţii statului în adunarea generală a acţionarilor vor fi numiţi şi revocaţi prin ordinul secretarului general al Guvernului, la propunerea şefului Cancelariei Primului-Ministru.

În exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor decurgând din calitatea de acţionar a statului la aceste companii, Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-Ministru, va acţiona în concordanţă cu politicile şi strategia în domeniul energiei şi gazelor naturale elaborată de ministerul de resort în conformitate cu prevederile Legii energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012.

Începând cu data exercitării drepturilor şi îndeplinirii obligaţiilor decurgând din calitatea de acţionar a statului la aceste companii, procedurile privind selecţia administratorilor, aflate în derulare, se preiau şi se duc la îndeplinire de către Secretariatul General al Guvernului, care se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile Ministerului Finanţelor Publice.


Se autorizează Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-Ministru, să iniţieze  şi să aprobe, după caz, toate operaţiunile şi demersurile necesare pentru trecerea acţiunilor deţinute de Transelectrica la Societatea Comercială ” Operatorul Pieţei de Energie Electrică”- S.A.-OPCOM şi la Societatea Comercială FORMENERG – S.A. în proprietatea privată a statului şi administrarea Departamentului pentru Energie, cu respectarea prevederilor legale incidente.

Dispeceratul Energetic Naţional şi Dispeceratul Naţional de Gaze Naturale rămân în coordonarea metodologică şi funcţională a ministrului delegat pentru energie, post ocupat în prezent de Constantin Niţă (PSD).

Guvernul face referire, de asemenea, la necesitatea conexiunilor energetice cu Moldova și realizarea cablului submarin cu Turcia.

Guvernul și-a precizat poziția de trecere a celor două companii de stat la secretariatul general al guvernului cu consultarea Cancelariei primului-ministru abia după ce această informație a apărut pe baza surselor anonime. Iar una din explicațiile comunicatului de la palatul Victoria este că anul acesta se intenționează modificarea redevențelor, iar regulile europene interzic ca acelasi minister să stabilească și redevențele și să și administreze companiile.

Este însă de menționat că redevențele nu au legătură cu companiile Transgaz și Transelectrica, ci cu Romgaz, și acesta este și motivul pentru care cele două companii au mai fost rupte o dată de la ministerul Economiei și cedate ministerului de Finanțe.

Transelectrica şi Transgaz sunt unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic şi s-au aflat în portofoliul Ministerului Finanţelor, condus de PNL.

Ce sunt Transelectrica și Transgaz

Transelectrica şi Transgaz sunt companiile gestionează reţelele pentru transportul electricităţii, respectiv al gazelor naturale.

În martie anul trecut, cele două companii au fost trecute de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor, după ce Comisia Europeană a impus separarea calităţii de acţionar la operatorii economici care desfăşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport ai acestora.

Schimbarea acţionariatului celor două companii a fost anunţată încă din martie 2012, însă la acea dată Guvernul nu hotărâse care minister să preia participaţiile.

Statul deţine 58,69% din capitalul Transelectrica şi 73,51% din titlurile Transgaz Mediaş.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: