joi

28 martie, 2024

1 iulie, 2016

cercetare inovareCreşterea competitivității este posibilă doar prin stimularea cercetării și dezvoltării tehnologice, a declarat joi premierul Dacian Cioloș, la finalul vizitei la Uzinele Dacia.

„În ultimii ani am văzut efectul pozitiv pe care facilităţile fiscale pentru cei care lucrează în domeniul IT, de exemplu, le-au avut asupra asupra acestui sector, și am hotărât să aplicăm aceeaşi logică şi pentru cercetare-dezvoltare tehnologică, astfel încât chiar săptămâna aceasta am decis în guvern ca începând cu luna august sau începând cu salariile lunii august, pentru toţi care lucrează – ingineri, cercetători –  care lucrează în centrele de cercetare-dezvoltare tehnologică, cum este şi Centrul de la Titu al Uzinelor Dacia Renault, dar şi alte companii care au astfel de centre de dezvoltare să eliminăm impozitele şi taxele pe salarii, ceea ce înseamnă o creşte proporţională a veniturilor cercetătorilor”, a declarat premierul.

În ședința de guvern de săptămâna aceasta a fost adoptată măsura scutirii de la plata impozitului pe veniturile cercetătorilor. Persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare și dezvoltare aplicativă sau dezvoltare tehnologică vor fi scutiți de la plata impozitului, prevede regelementarea.


În România se cheltuiește pentru acest domeniu, pe cap de locuitor, de aproape 20 de ori mai puțin decât media europeană.

Facilitatea este necesară întrucât personalul din C&D este subdimensionat și, în plus, îmbătrânit.

Astfel, se speră ca tinerii să fie atrași spre acest domeniu – chiar dacă nu va însemna o creștere semnificativă a salariilor, ea este un gest care probează atenția acordată C&D.

„În felul acesta, vrem în acelaşi timp, să atragem tineri în acest domeniu al cercetării-dezvoltării, unde România are potenţial, dar şi să reducem pe cât posibil migraţia forţei de muncă calificate a inginerilor, a specialiştilor care, de multe ori, după o experienţă de câţiva ani în astfel de centre de cercetare-dezvoltare tehnologică din România plecau în altă parte pentru că salariile sunt mai mari.


Sigur că această creştere proporţională cu reducerea taxelor, impozitelor nu este o creştere foarte mare, dar este un semn că pentru stat, pentru guvern acest domeniu este important şi vom căuta în continuare şi alte facilităţi pentru a stimula acest sector, pentru că România poate nu doar să ofere forţă de muncă calificată la costuri competive, dar poate să ofere şi materie cenuşie foarte competitivă, bine calificată.

Și vrem să atragem şi alţi investitori să investească nu doar în partea de producţie, dar şi în partea de cercetare şi dezvoltare tehnologică. Altfel spus, producţia din sectorul industrial din România să se amelioreze şi datorită materiei cenuşii pe care o producem în România”, a mai explicat premierul Dacian Cioloș, joi, la Uzinele Dacia de la Mioveni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: