sâmbătă

20 aprilie, 2024

13 mai, 2016

dacian ciolosSRI i-a prezentat premierului situația sesizărilor trimise în trecut mai multor autorități în legătură cu infecțiile spitalicești și cu semnarea unor contracte pentru dezinfectanți, a dezvăluit Dacian Cioloș vineri, la ieșirea din Ministerul Sănătății, instituție al cărei interimat l-a preluat după demisia lui Patriciu Achimaș-Cadariu.

Săptămâna viitoare vor fi elaborate noi proceduri, standardizate, pentru achizițiile de biocide dar și alte produse necesare sistemului sanitar, și va fi modificată legislația astfel încât managerii de spital să fie încurajați să raporteze infecțiile nosocomiale.

De asemenea, vor fi modificate regulile pentru testele de sanitație, adică de verificare a eficienței dezinfectării în spitale, precum și normele de certificare a biocidelor.


Ministerul Sănătății va lansa un audit privind contractele din câteva spitale, cele unde situația pare mai gravă, potrivit rezultatelor testelor de sanitație. Premierul le-a cerut, pe de altă parte, și administrațiilor locale să auditeze situația din spitalele aflate în subordinea lor.

La Spitalul județean Călărași și la Spitalul Universitar de Urgență București, nu mai fac decât orerații d eurgență, până când sosesc noii dezinfectanți, comandați deja.

ANAF investighează Hexi Pharma

Anunțul a fost făcut de Dragoș Doroș, șeful instituției, la Digi24: „Demarăm proceduri care trebuie să ne clarifice” situația fiscală. Aceasta înseamnă că vor fi verificate inclusiv tranzacțiile cu cele două offshore-uri din Cipru – Hatom Limited Limassol și Chemical & Pharmaceutical Sol LTD Nicosia.

 


Rămâne de văzut cum vor putea aceste verificări influența procesul de insolvență deschis de Hexi Pharma, proces deschis marți.

Instanța va decide săptămâna viitoare ce se va întâmpla.

Firma are datorii totale de aproximativ 20 milioane euro, potrivit cererii de insolvență, citate de Digi24. Majoritatea sunt către cele două offshore-uri din Cipru.  Ambele sunt controlate de Dan Condrea, patronul Hexi Pharma și prin intermediul lor erau aduse substanțele active pentru biocide și revândute către compania românească la prețuri de circa șapte ori mai mari.

În 2014, potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe, firma Hexi a avut un profit de 1,8 milioane de lei.

Compania Hexi Pharma a fost pusă vineri sub urmărire penală în Dosarul dezinfectanților diluați, instrumentat de procurorii DIICOT. Acuzațiile sunt cele pe care se începuse în urmăcu aproape două săptămâni urmărirea in rem: “zădărnicire a combaterii bolilor” şi “falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse”.

Prima infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar a doua, cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Compania a anunțat însă miercuri că se închide: „Toate produsele vor fi retrase în cel mai scurt timp, fabrica şi firma şi-au încetat deja activitatea şi au demarat de ieri procedurile legale pentru închidere“, se spune în comunicat.

„În urma rezultatelor anunţate astăzi, Hexi Pharma îşi cere scuze, public, atât medicilor şi personalului medical cât şi tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformităţi“, mai transmite comunicatul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: