vineri

19 aprilie, 2024

27 octombrie, 2016

trudeauPremierul canadian, Justin Trudeau, și-a amânat vizita programată pentru joi la Bruxelles, după ce belgienii nu au reușit să obțină acordul valonilor pentru CETA.

Tratatul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA) a fost negociat timp de aproape șapte ani și ar fi trebuit semnat joi la summitul special dedicat acestei ceremonii.

Biroul lui Justin Trudeau a confirmat că prim-ministrul va rămâne la Ottawa joi pentru o serie de „întâlniri private”.


„Canada rămâne dispusă să semneze acest acord important atunci când Europa va fi pregătită”, a declarat Chrystia Freeland, ministrul canadian al comerțului, într-un interviu acordat Global News.

Paul Magnette, șeful guvernului Valoniei, regiunea belgiană cu 3,5 milioane de locuitori care se opune deocamdată acordului, a declarat: “Ne pare rău, dar summitul de mâine (joi – n. red.) va fi imposibil de ținut.”

Singurii care mai speră că joi se poate ajunge la un compromis sunt belgienii – ministrul de externe Didier Reynders a refuzat să folosească termenul eșec pentru negocierile cu valonii. Miercuri seara, ei încă sperau că valonii vor da un răspuns favorabil:

”Așteptăm un răspuns concret din partea tuturor entităților (regiunilor), pentru a prezenta poziția Belgiei la mitingul ambasadordilor UE de mâine (joi – n. red.)


Valonii doresc rediscutarea mai multor puncte, în special a chestiunilor ce țin de arbitraj, și au estimat că până la sfârșitul anului nu sunt șanse de a accepta încheierea acestui tratat.

Pentru CETA este nevoie de acordul unanim al celor 28 de state membre, dar Belgia nu valonă se opune.

Ce se întâmplă cu vizele românilor și  bulgarilor

Potrivit declarației președintelui CE, Jean-Claude Juncker, înțelegerea pentru eliminarea vizelor începând cu 1 decembrie 2017 depinde de semnarea CETA.

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri seara, după eșecul ultimei runde de negocieri dintre valoni și canadieni, că România va continua negocierile pentru liberalizarea vizelor indiferent de rezultatul acordului CETA.

Reamintim că, după ce România și Bulgaria și-au retras obiecțiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entități federale componente.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: