joi

28 martie, 2024

28 august, 2017

Premierul Mihai Tudose le-a promis luni sindicaliștilor din Educație că va găsi o soluție pentru plata ultimei tranșe din sumele obținute în instanță acum aproximativ nouă ani. Banii, circa 814 milioane de lei, vor fi prevăzuți la a doua rectificare bugetară de anula cesta, cea din noiembrie.

Cei 814 milioane se compun din aproximativ 730 de milioane pentru profesorii din învățământul preuniversitar, și 84 de milioane de lei pentru cadrele didactice din universitar.

Alte peste 700 de milioane de lei, reprezentând dobânda pentru aceste sume, va fi plătită anul viitor, tot de la bugetul de stat, deși legea impune ca acestea să fie suportate de administrațiile locale.


Deoarece administrațiile locale nu au bani, dobânzile vor fi virate tot de la bugetul consolidat, dar pentru asta urmează ca Executivul să modifice Legea educației în acest sens, a promis premierul Mihai Tudose, la întâlnirea de luni cu sindicaliștii.

Mai precis, este vorba despre plata din sumele colectate din TVA, a explicat pentru cursdeguvernare.ro Simion Hăncescu, președintele FSLI.

Reamintim că aceste sume au fost câștigate în instanță, după ce Parlamentul a votat în campania din 2008 o propunere PSD de majorare cu 50% a salariilor din Educație. România a intrat în criză și creșterea electorală nu a fost onorată niciodată. Profesorii au dat statul în judecată, au câștigat, și guvernanții au stabilit plata eșalonată a acestor datorii.

(Citiți și: ”Cifrele seci și banii peșin ai iresponsabilității instituționalizate: Riscurile concrete de miliarde de euro ale noii legi a salarizării”)

2017 este anul când trebuie virată ultima tranșă.


În ceea ce privește majorările salariale prevăzute anul viitor, creșterea cu 50%, promisă de PSD, se va aplica în două etape:

  • cu 25%, de la 1 ianuarie
  • cu 20% (aplicat la salariul din februarie), de la 1 martie

Majorările din 2018 se aplică la salariul brut, ceea ce înseamnă o creștere mult mai mică la net, întrucât de la 1 ianuarie contribuțiile angajatorului de transferă la angajat.

Este adevărat, total contribuțiilor va scădea în 2018 de la peste 39%, la 35%, iar impozitul pe venit se reduce la 10%, în cazul veniturilor de peste 2.000 de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: