vineri

29 martie, 2024

21 august, 2017

Premierul Mihai Tudose a dispus efectuarea de controale de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la două dintre băncile care au înregistrat pierderi, sub suspiciunea că acestea ar fi recurs la operaţiuni de optimizare fiscală prin înregistrarea de pierderi.

Anunțând controalele, Mihai Tudose a reluat duminică seara, într-o emisiune la Antena 3, retorica amenințătoare utilizată și acum două săptămâni:

„Avem 36 de bănci active, 18 sunt pe profit şi 18 nu. Eu cred că trebuie să le ajutăm (…) poate facem o fundaţie să le dăm nişte bani că, înţeleg că ei au venit aici să ne ajute, să, nu ştiu, sunt subsidiare ale Crucii Roşii sau, pur şi simplu, au venit aici crezând că toţi suntem cu tricouri cu: fraierii noştri ! ANAF-ul a început controlul la două dintre ele să vadă cum şi ce se întâmplă”, scrie Antena3 pe site-ul său.


Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare (CPB) din România au respins acuzațiile primului ministru încă de la primele declarații pe această temă, spunând că acestea afectează încrederea în bănci și climatul general de afaceri.

Cele două organizații ale sistemului bancar „sunt îngrijorate de faptul că acuzațiile vehiculate în ultima perioadă asupra sectorului bancar în general pot afecta încrederea în sistemul bancar pe de o parte, însă și încrederea băncilor în climatul general de afaceri a cărui predictibilitate este afectată. ARB și CPBR resping generalizarea acestor acuzații, considerând că în situația în care autoritățile au identificat sau vor identifica orice fel de abateri la unele instituții de credit, acestea trebuie clarificate și soluționate individual, nu prin anatemizarea întregului sector bancar”.

ARB și CPB au mai spus că „pierderile băncilor au fost suportate exclusiv de catre acționarii acestora, iar aportul de capital la nivelul sistemului bancar a fost de 3,5 miliarde de euro în perioada 2008-2016. Reiterăm că sectorul bancar din România a traversat criza financiară globală fară ca un singur leu să fie cheltuit de către Statul Român, cum a fost cazul în alte 23 de țări membre ale Uniunii Europene”.

La începutul lunii august și Ionuț Mișa, ministrul Finanţelor, acuza băncile că „se împrumută de la o bancă-mamă cu dobânzi cuprinse între 14,6% şi 19%, apoi acordă în ţară credite cu dobânzi mult mai mici, ieşind astfel pe pierdere în mod artificial”.


Anul trecut, ANAF a luat în vizor vânzările de credite neperformante (NPL) de către bănci. „Au vândut un pachet de 100 milioane de euro (de NLP) unei companii, cu 5-7 milioane euro. Diferența de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuială deductibilă. Au fost pierderi, asta înseamnă că și-a diminuat profitul”, explica actualul ministru al Finanțelor, Ionuț Mișa, în octombrie 2016, pe când era șeful Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: