joi

18 aprilie, 2024

24 noiembrie, 2011

Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy s-au întâlnit ieri cu premierul Italiei, Mario Monti, pentru a discuta soluţiile lor la criza pe care datoriile  le ridică în faţa unei Europe aflate în buza recesiunii.

Rezultatul discuţiilor: Franţa, Germania şi Italia au încredere totală în Banca Centrală Europeană şi conducerea ei în privinţa gestionării crizei din zona euro şi nu vor formula solicitări la adresa acesteia, a declarat joi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, adăugând că Franţa şi Germania vor prezenta propunerile de modificare a tratatelor UE înaintea summitului european din 9 decembrie.

„Cu toţii ne-am declarat încrederea în Banca Centrală Europeană şi în liderii acesteia şi am declarat că, respectând independenţa acestei instituţii esenţiale, trebuie să ne abţinem de la solicitări pozitive sau negative la adresa sa”, a spus Sarkozy, la încheierea unei întâlniri cu cancelarul german, Angela Merkel, şi cu noul premier italian, Mario Monti.


Preşedintele francez a afirmat că propunerile de modificare a tratatelor europene vor viza îmbunătăţirea guvernanţei în zona euro şi accelerarea convergenţei politicilor economice.

Declaraţii

Sarkozy: Franţa şi Germania vor ajunge la un punct de convergenţă pe problema BCE

„Germania are o istorie, o tradiţie şi o cultură. Franţa are altele. Încercăm să înţelegem şi să convergem către acelaşi punct (…) Doamna Merkel îmi explică îngrijorările sale, uneori pe larg, iar eu i le spun pe ale mele şi atunci, ţinând cont de greutatea istoriei ţărilor noastre, ajungem la un punct convergent. Încerc să înţeleg care sunt limitele Germaniei şi cele ale Franţei”, a spus Sarkozy.

„De exemplu, în ceea ce priveşte instituţiile, cum este cazul BCE, istoria noastră nu este aceeaşi, iar asta este o realitate. Nu are rost să negăm; trebuie să încercăm să înţelegem şi să găsim un punct de întâlnire”, a adăugat el.

Sarkozy a mai spus că discuţiile trilaterale vor continua la Roma, în viitorul apropiat.


„Vrem un euro stabil şi puternic în comunitatea monedelor. Am piredut multă încredere şi trebuie să transmitem un semnal puternic de cooperare”, a afirmat, la rândul său, Angela Merkel, insistând asupra necesităţii unei cooperări fiscale. „Încrederea politică în Europa a înregistrat un pas înapoi şi trebuie să-l recuperăm. Convorbirile de astăzi au fost foarte armonioase”, a mai spus ea.

Merkel: Modificările tratatului UE nu vor afecta BCE

În privinţa BCE, ea a insistat, ca şi liderul francez, asupra necesităţii păstrării independenţei acesteia. „BCE este independentă, iar modificările tratatelor nu vor afecta BCE”, a repetat ea.

Merkel a vorbit şi despre propunerile privind guvernanţa în zona euro, afirmând că „cei care nu respectă Pactul de Stabilitate vor da socoteală”. „Acest lucru nu s-a întâmplat înainte şi plătim preţul astăzi”, a adăugat ea.

În ceea ce priveşte euroobligaţiunile, cancelarul german crede în continuare că vânzarea acestora ar transmite „un semnal complet greşit”, în parte pentru că acestea ar duce imediat la o convergenţă a ratelor dobânzilor în zona euro. „Aceasta ne-ar duce înapoi la punctul unde ne aflam înaintea crizei”, a spus ea.

Monti: Încălcările Pactului de Stabilitate nu au fost pedepsite, iar acum plătim un preţ mare

Noul premier italian a dat asigurări că „obiectivul echilibrării bugetului până în 2013 nu intră în discuţie”.

„Fiecare ţară are bugetul ei, dar este vorba despre cele care nu respectă Pactul de Stabilitate şi, în viitor, pot fi trase la răspundere, deoarece avem 60 de încălcări ale Pactului, inclusiv de către Germania, iar aceste încălcări ale Germaniei nu au fost pedepsite, iar noi plătim un preţ mare pentru asta acum”, a adăugat Mario Monti.

El a spus însă că nu consideră necesare euroobligaţiunile. „Comisia a făcut ieri o mulţime de propuneri despre disciplina bugetară şi suntem de acord cu asta. Cred numai că euroobligaţiunile, sau obligaţiunile de stabilitate, cum vreţi să le spuneţi, produc o nivelare a diferitelor situaţii competitive care sunt exprimate prin rate ale dobânzilor, ceea ce transmite un semnal greşit, deoarece ratele diferite reprezintă un indiciu că încă mai sunt lucruri de făcut”, a spus Monti.

Guvernanţă dură şi modificarea tratatelor, în loc de eurobonduri şi solicitări către BCE

După întâlnirea celor trei, soluţia cu care eurozona treuie să înfrunte criza şi pieţele pare să seta într-o guvernanţă foarte strânsă şi în modificarea tratatelor care să prevadă reglementări foarte stricte, şi nu în eurobondurile care să asigure, pentru statele cu probleme, împrumuturi mai ieftine.

(Citeşte mai mult pe cronicaeuropeană.ro)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: