luni

22 aprilie, 2024

8 februarie, 2018

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat joi ultima formă a reglementării (a patra variantă) care va rezolva problema contribuțiilor plătite de angajații part-time.

În cazul acestora, indiferent de norma de lucru, Codul Fiscal impune plata contribuțiilor la nivelul salariului minim cu normă întreagă, adică aferente unui brut de 1.900 de lei.

De aceea, după transferul contribuțiilor sociale ale angajatorului, pentru toate contractele de muncă mai mici de 665 de lei (adică pentru program de două, patru și șase ore), salariatul ajungea să fie taxat cu sume mai mari decât netul, astfel încât ar fi trebuit să aducă bani de acasă pentru plata obligațiilor către stat.


Soluția Guvernului:

Indiferent dacă angajatorul este statul sau o companie, el va fi obligat să plătească diferența rezultată din:

  • contribuțiile pe care le plătește angajatul – calculate corespunzător normei de lucru și salariului brut din contract
  • contribuțiile corespunzatoare salariului minim pe economie (indiferent câte ore muncește o persoană)

”Oamenii vor contribui efectiv la cât primesc. Este acelaşi mecanism care a fost anul trecut. Nu puteam să lăsăm în zona angajatului întreaga povară, vizavi de partea de contribuţii, (…) oamenii ar fi trebuit să vină de acasă cu sume pentru a completa diferenţa. Diferenţa se plăteşte de către angajator”, a explicat Eugen Teodorovici.

În momentul de față, a declarat ministrul, există 1,2 milioane de contracte part-time.


Calculele arată că, la salariul minim corespunzător de 950 lei (jumătate de normă) angajatorul trebuie să plătească suplimentar 237 de lei pentru un salariat.

Această ultimă formă de OUG a fost avizată de Consiliul Economic și Social (CES), într-o ședință de urgență organizată joi și la care a participat și ministrul de Finanțe. Proiectul va fi aprobat joi de Cabinetul Viorica Dăncilă.

O formă anterioară, publicată marți seara pe site-ul Ministerul Finanțelor, se referea exclusiv la situația angajaților part-time din sistemul public.

Motiv pentru ca sindicatele să acuze guvernanții că-i discriminează pe salariații din privat, nevoiți să aducă bani de acasă în situația contractelor cu un sfert de normă.

Pentru a evita această situație neconstituțională, Finanțele au refăcut proiectul miercuri seara, impunându-le o nouă povară fiscală angajatorilor, pentru a repara incoerențele măsurilor fiscale luate de guvernele PSD – ALDE.

Stadiu de caz

Daniela Zavelcă nu a mai aștepta soluția Guvernului, ci a decis renunțarea la contractul part-time pe care îl avea

Publicația Pandurul a publicat recent cazul Danielei Zăvelcă, îngrijitoare încadrată cu un sfert de normă la grădiniţa de centru din Roşia de Amaradia, Gorj.

Are contract de doar două ore pe zi și asigură curăţenia şi încălzirea claselor în care studiază preşcolarii.

Până luna trecută, încasa un salariu de circa 300 de lei. Pentru ianuarie a fost anunțată că trebuie să vină cu bani de acasă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: