joi

18 aprilie, 2024

11 septembrie, 2017

Investiția masivă pe care Polonia o derulează în prezent pentru construirea a trei centrale electrice alimentate cu cărbune ar putea fi ultima pe care guvernul de la Varșovia o face în domeniul combustibililor fosili, a anunțat ministrul Energiei, Krzysztof Tchórzewski (foto), la Forumul Economic de la Krynica.

Potrivit ministrului Krzysztof Tchórzewski, Polonia își revizuiește strategia energetică și după finalizarea celor trei proiecte în curs nu mai există niciun plan de noi investiții care se bazează pe cărbune.

Asta nu înseamnă sfârșitul investițiilor masive în infrastructura energetică, a anunțat vineri, la Krynica, ministrul polonez al Energiei, care împărtășește ambiția ca țara sa să operaționalizeze prima centrală atomică în următorii 10 ani.


Planul de dezvoltare al energiei atomice, anunțat prima oară în 2009, a fost împiedicat de scăderea prețurilor la energie dar și de reacția negativă a publicului după dezastrul nuclear de la Fukushima petrecut în 2011.

După ce PiS a câștigat alegerile în 2015, guvernul premierului Beata Szydło a scos la lumină planurile nucleare și a anunțat că prima centrală atomo-electrică va fi funcțională într-un orizont de timp de 10 ani.

Krzysztof Tchórzewski a prezentat la Krynica câteva detalii ale -planului guvernamental, explicând: ”Am vrea să construim 3 centrale, câte una în 5 ani, prima dintre acestea să fie operațională în 2029”. Costurile estimate pentru acest proiect sunt de 6 miliarde euro.

Pare o schimbare ciudată de strategie, scrie Euractiv, ținând cont de faptul că atât premierul Szydlo cât și președintele Andrzej Duda au anunțat în trecut, public, că Polonia are suficiente rezerve de cărbune pentru următoarele 2 secole. Polonia se bazează în proporție de 90% pe cărbune ca să își asigure nevoia de consum de electricitate.


Experții polonezi avertizează însă de câțiva ani că resursele ieftine de cărbune din Bazinul Silezia sunt aproape de epuizare, iar sectorul minier trebuie să se pregătească pentru costuri mai ridicate de producție în viitor.

Centralele care furnizează energie termică au avut în lunile din urmă probleme cu asigurarea rezervelor, situație care ar putea genera creșterea importurilor de cărbune în 2018.

Investiția în cele 3 noi centrale bazate pe cărbune a fost o provocare pentru guvern, în condițiile în care holdingul energetic Tauron are nevoie de investiții masive pentru retehnologizarea centralelor mai vechi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: