sâmbătă

20 aprilie, 2024

24 iulie, 2017

Președintele Poloniei, Andrzej Duda (foto), a anunțat luni că nu va promulga reglementările privind reformarea Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii.

Legile au fost votate săptămâna trecută de cele două camere ale parlamentului polonez, în pofida amplelor proteste de stradă și a avertismentelor din partea liderilor UE.

„Ca președinte, nu simt că această lege (cea privind Curtea Supremă – n. red.) va întări sentimentul de justiție în societate. Aceste legi trebuie să fie rectificate”, a declarat șeful statului într-o declarație televizată.


„Reformele justiției sunt necesare, însă nu trebuie să genereze confruntări în cadrul societății și nici să ducă la divizarea țări”, a adăugat Duda, citat de BBC.

„Am decis să trimit legea înapoi la Sejm (camera inferioară a Parlamentului — n.r.), ceea ce înseamnă că mă voi opune prin veto proiectului de lege privind Curtea Supremă, cât și celui privind Consiliul Național al Magistraturii”, a continuat Duda.

Potrivit noii legi privind Curtea Supremă, numirea magistraților de la cea mai importantă instanță va fi făcută de ministrul Justiției, care este și procuror general.

A promulgat însă a treia lege, cea care îi conferă ministrului Justiției dreptul de a numi șefii instanțelor inferioare.


PiS, partidul conservator și populist aflat la guvernare, a respins categoric acuzațiile că aceste reforme din justiție ar echivala cu o  înaintare spre un stat autoritarist și și-a exprimat dezamăgirea că președintele Duda a refuzat promulgarea reglementărilor, probabil, influențat fiind de proteste.

Șeful statului polonez a explicat că a avut de-a lungul weekendului întâlniri cu experți din domeniu și judecători, iar și, după consultările cu aceștia, a decis să-și folosească de dreptul de veto.

Ce se întâmplă într-o astfel de situație

Spre deosebire de România, unde Parlamentul poate respinge o cerere de reexaminare cu votul majorității simple și în condiții de cvorum, refuzul președintelui polonez de a promulga o lege este practic de neignorat. Conform legii, se poate trece peste opinia șefului statutului numai dacă votează două cincimi (60%) din parlamentari.

Deocamdată, aleșii PiS nu au asigurat acest procent, dar ar putea apela, teoretic, la ajutorul unei formațiuni mici, Kukiz’15, ajutor foarte incert.

Mult mai probabil scrie BBC, va fi ca parlamentarii PiS să rescrie legile și să-i ceară din nou președintelui Duda să le promulge.

Zeci de mii de persoane au protestat în marile orașe din Polonia față de o lege controversată adoptată în noaptea de vineri spre sâmbătă de către Senat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: