luni

25 martie, 2024

28 mai, 2018

Polonia își dorește o prezență militară americană permanentă pe teritoriul său, și este gata să ”pună pe masă” 2 miliarde de dolari pentru a obține acest lucru, arată o propunere a ministerului polonez al Apărării obținută de către portalul de știri polonez Onet.

Inițiativa reflectă o veche dorință a Varșoviei de a construi o relație de securitate foarte strânsă cu Statele Unite astfel încât să asigure prezența permanentă a militarilor americani. Ideea a fost vehiculată imediat după intrarea Poloniei în NATO, în 1999, dar a căpătat caracter de urgență după ce Rusia a anexat provincia ucraineană Crimeea, în urmă cu 4 ani, și a manifestat agresivitate din ce în ce mai crescută față de Alianța nord-atlantică.

Apărută în spațiul public cu numai o lună înaintea summit-ului NATO de la Breuxelles, inițiativa poloneză, consideră Politico, este de natură să irite Rusia și va fi privită, foarte probabil, cu scepticism de către aliații europeni care doresc să își îmbunătățească relațiile cu Moscova, de exemplu Italia și, uneori, Germania.

”O nevoie clară și actuală”


”Această propunere evidențiază nevoia clară și actuală de a detașa cu caracter permanent în Polonia o divizie blindată americană, Polonia angajându-se să asigure un suport semnificativ, care ar putea atinge 1,5- 2 miliarde dolari, prin înființarea de instalații militare comune și asigurând deplasarea mai flexibilă a forțelor americane”, se afirmă în document.

(Descărcați AICI propunerea formulată de autoritățile poloneze)

Documentul precizează că Varșovia este determinată ”să împartă povara cheltuielilor de Apărare, să facă pentru guvernul S.U.A. decizia mai eficientă din punct de vedere al costurilor și să înlăture orice preocupare pentru Congres în momente bugetare incerte”.

Administrația Donald Trump a cerut aliaților în repetate rânduri să își crească cheltuielile de Apărare până la 2% din PIB, așa cum a solicitat NATO. Polonia a alocat, începând cu anul 2015, peste 2% pentru cheltuieli de Apărare.

Oficiul de presă al Ministerului Apărării a confirmat că documentul, intitulat ”Propunere pentru o prezență permanentă americană în Polonia”, datează din acest an, este real și nu este clasificat.


Documentul conține informații despre locațiile propuse pentru instalarea bazelor militare, spitale apropiate (inclusiv capacitățile lor), școli sau chiar săli de sport care ar putea fi utilizate de personalul militar și de membrii familiilor acestuia. Documentul a fost trimis Guvernului american și Congresului.

Dominik Smyrgała,care a fost adjunct al fostului ministru polonez al Apărării Antoni Macierewicz,sub mandatul căruia a început să prindă contur propunerea, a declarat Onet că draftul de document a a fost lucrat de către înalți oficiali ai ministerului, care au colaborat cu un grup de ofițeri polonezi.

Polonia găzduiește în prezent trupe americane și unități NATO, care sunt staționate prin rotație, în Polonia și cele 3 state Baltice din nordul continentului.

Președintele Duda, ”ținut în întuneric”

Semn al unei crescânde neînțelegeri în interiorul guvernului de la Varșovia, Ministerul Apărării a confirmat că această propunere a fost trimisă la Washington fără o consultare prealabilă cu Ministerul de Externe și, mai important, cu președintele, Andrzej Duda, care este oficial comandantul armatei.

”Documentul nu a necesitat aranjamente de detaliu cu Ministerul de Externe”, a transmis prim mail Ministerul Apărării publicației Onet.

Andrzej Duda a devenit președinte susținut de formațiunea de dreapta aflată la guvernare, PiS, însă s-a confruntat uneori cu partidul în chestiuni ce țin de politica internă, cum ar fi reforma sistemului judiciar.

O parte a politicienilor polonezi critică publicarea documentului. ”Cu siguranță, aceste chestiuni nu ar trebui date publicității. În acest caz, ar trebui să facem o distincție clară între transparență și naivitate….”, spune Janusz Zemke, europarlamentar, membru al grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European și fost ministru adjunct al Apărării.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: