joi

18 aprilie, 2024

27 octombrie, 2015

images (1)Noua putere politică din Polonia promite să fie aibă o poziţie fermă cu privire la o varietate de probleme de pe agenda europeană, de la problema refugiaţilor, la poziţia faţă de Rusia, însă prima „bătălie” cu Bruxelles-ul s-ar putea da pe un subiect cu totul diferit, notează Bloomberg.

Partidul Lege şi Dreptate, care a câştigat o majoritate parlamentară fără precedent în istoria recentă a Poloniei, va cere un tratament preferenţial în ceea ce priveşte pactul european pentru climă, spune Konrad Szymanski, cel mai probabil viitorul ministru responsabil pentru afaceri europene.

Polonia este cel mai mare producător de cărbune din Europa şi vizează obţinerea unor concesii mai ample decât cele convenite la nivel european sau chiar opţiunea de a nu-şi asuma pactul european.


„Am crezut că migraţia va fi cel mai dificil subiect din Europa, însă acum se pare că acesta va fi politicile de mediu”, a spus Szymanski într-un interviu acordat presei poloneze înaintea alegerilor. „În ceea ce priveşte migraţia, Europa se îndreaptă către pragmatism. În ceea ce priveşte clima, nu văd o soluţie acceptabilă la ora actuală”, a adăugat el.

Uniunea Europeană şi-a propus să devină un lider al luptei globale împotriva schimbărilor climatice, angajându-se să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% până la finele deceniului viitor. Polonia, care ar putea avea un guvern condus de fiica unui miner, se va opune acestor obiective. Partidul care a câştigat alegerile parlamentare a promis să susţină industria cărbunelui care asigură aproape 100.000 de locuri de muncă în Polonia.

Ţinta pentru 2030, care include deja o serie de mecanisme pentru a face reducerea emisiilor mai puţin costisitoare pentru statele din estul Europei, reprezintă contribuţia UE la acordul Naţiunilor Unite ce ar urma să fie încheiat oficial în decembrie, la o conferinţă la Paris.

Pactul pentru mediu şi energie a fost susţinut în unanimitate de liderii europeni, în octombrie anul trecut. Consensul politic a fost urmat de o propunere legislativă a Comisiei Europene pentru accelerarea ritmului de reducere a emisiilor poluante.


Toate aceste decizii vor însemna o povară pentru economia poloneză. Actualul guvern nu ar fi trebuit să semneze niciodată acest acord, este de părere Konrad Szymanski.

Polonia nu îşi permite să susţină acest acord, au declarat reprezentanţii Partidului Lege şi Dreptate. Cotele de emisii de CO2 se tranzacţionau la începutul săptămânii cu 8,5 euro pe tonă metrică, iar specialiştii estimează o triplare a acestora în următorii 10 ani. Sistemul de tranzacționare a emisiilor cu carbon al Uniunii Europene (ETS) obligă peste 12.000 de uzine energetice, fabrici și companii aeriene să aibă permis pentru fiecare tonă de carbon pe care o degajă.

„Vom solicita mecanisme adecvate de compensare”, a arătat Szymanski. Polonia are un potenţial ridicat de a reduce emisiile de carbon prin modernizarea tehnologiilor din fabrici, însă ritmul va fi ajustat de condiţiile geografice, politice şi economice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: