joi

25 aprilie, 2024

4 mai, 2011

Singurul castigator, titreaza importantul ziar economic german, Handelsblatt, si reponsabil pentru disparitia teroristului numarul unu al lumii moderne, Osama bin Laden il reprezinta Statele Unite. Pentru cine nu stie, Handelsblatt este unul dintre cele mai importante ziare economice ale Europei, principalul ziar economic si financiar al Germaniei. Handelsblatt este deţinut, ca şi săptămânalul Die Zeit, de grupul Holtzbrink. Din 1999, Handelsblatt este partenerul grupului Dow Jones, proprietar al Wall Street Journal. Cu 26,6 milioane de vizite pe lună, site-ul web Handelsblatt este primul site economic al Germaniei si al treilea in Europa. Complementar versiunii imprimate, ediţia pe net mizează pe o producţie originală, adaptată unui public în căutare de informaţii „calde.”

Semnatarul articolului mentionat nu este un oarecare, ci redactorul–sef al ziarului si unul dintre cei mai talentati jurnalisti europeni, Gabor Steingart, autorul unei carti de referinta legate de economia mondiala si globalizare – “ Razboiul pentru bogatie – Istoria globalizarii sau de ce pamantul nu este plat” („War for Wealth – The True Story of Globalization or Why the World is Not Flat”).

Steingart aminteste cititorilor europeni ca după 11 septembrie 2001 au avut loc 16 000 de atentate cu bombă, numără redactorul-şef al Handelsblatt pe prima pagină, cauzând 110 000 de morţi. Majoritatea nu erau soldaţi, ci mame, taţi şi copii. Un motiv pentru Gabor Steingart să apere cu toată puterea războiul antiterorist pe care America îl poartă singură, fără susţinerea europenilor.


Acest război trebuie câştigat“, a anunţat Barack Obama chiar înainte de a se instala la Casa Albă. Europa l-a lăudat cu euforie pe viitorul preşedinte. În loc să se ia aminte la această propoziţie, pe Bătrânul Continent se dezbate despre cum să-ţi retragi soldaţii din Afganistan. Il citez pe Steingart:

SUA au luptat singure şi nu trebuie astfel să împartă cu nimeni laurii depistării şi eliminării lui bin Laden : Felicitări, America! ADN-ul tău de primă putere mondială este intact. O fi dolarul slab şi situaţia bugetară tensionată, dar armata este în plină formă. Dacă Germania produce cele mai bune maşini iar China cei mai ieftini moşi Crăciuni de pe planetă, în materie de export de securitate, SUA rămân lider. Cu siguranţă, securitatea este un produs care costă groaznic de scump şi care nu dă bine întotdeauna, dar mecanismele sale merg ca unse”.

Politica de securitate este de mult şi politică economică, scrie Steingart. Păzirea aeroporturilor şi a reţelelor de comunicare, scannerele corporale integrale şi paşapoartele biometrice au mers în acest sens. Dar asta n-au înţeles-o decât SUA.

Victoria americanilor ar trebui să ne bucure, pe noi europenii, şi să ne umple de ruşine în acelaşi timp. Continentul nostru, a cărei populaţie şi putere economică sunt comparabile cu cele ale SUA, n-are în mod vizibil niciun chef să-şi apere valorile, prosperitatea, pe scurt n-are chef nici să se apere. Majoritatea europenilor – pentru că germanii nu sunt singurii în această situaţie – refuză să înţeleagă natura acestei lupte împotriva terorismului internaţional care durează deja de şase ani: acest război nu este de tipul celui din cărţile noastre de istorie. N-a existat o declaraţie de război, cum nu va exista vreodată un act de capitulare. Adversarul nu poartă nici cască, nici uniformă. El nici măcar nu ştie cum să conducă un Panzer fără să provoace accidente. Dimineaţa îşi încinge o centură cu explozibil la brâu şi se duce în cea mai apropiată piaţă. Acest război nu poate fi câştigat, şi totuşi nu trebuiepierdut. Neînţelegerea acestui război este cel mai bun complice al terorismului”.


Fara indoiala ca articolul este unul dintre cele mai critice la adresa politicii de securitate a Europei actuale. Poate faptul ca Europa s-a aratat extrem de slaba, nehotarata si cu un potential militar derizoriu in conflictul din Libia a inceput sa-i trezeasca pe cei care vad legatura cu realitatiile in care traim. Articolul este extrem de interesant si merita citit in intregine. AICI versiunea engleza iar AICI originalul german!

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: