vineri

29 martie, 2024

31 iulie, 2018

Răzvan Ştefănescu, posesorul autoturismului cu numărul MUIEPSD, a fost oprit luni dimineaţa de un echipaj de poliţie care i-a suspendat permisul şi i-a ridicat plăcuţele de înmatriculare.

Șoferul, care a intrat în țară pe 17 iulie și care a intrat în atenția ”organelor statului” abia după ce a devenit vedetă pe Facebook, acuză abuzuri ale Poliției rutiere române.

Argumente confuze ale Poliției rutiere

Poliţiştii spun că nu au luat imediat măsuri împotriva şoferului care avea maşina înmatriculată în Suedia pentru că au aşteptat clarificări de la autorităţile suedeze. Primul răspuns a venit în data de 20 iulie, după care a urmat un schimb de informaţii.


Brigada Rutieră transmite că a fost întocmit dosar penal pe numele lui Răzvan Ştefănescu, românul care conduce maşina MUIEPSD, pe motiv că automobilul nu are drept de circulaţie în ţară cu acele plăcuţe. Afirmația a fost contrazisă, pe Facebook, de Ambasada Suediei..

Pe de altă parte, românul, care a rămas luni fără permis şi plăcuţe, susţine că de la momentul la care a intrat în țară a mai fost oprit de patru ori de Poliţie, dar a fost lăsat să plece fără probleme.

Polţia Rutieră a admis luni că maşina a fost oprită în trafic în ultimele două săptămâni pe raza a trei judeţe- Hunedoara, Dolj, Olt, apoi în Capitală.

„În momentul în care a intrat în ţară (adică, 17 iulie 2018) îndeplinea condiţiile. Ulterior, verificările le-am făcut noi. Este o situaţie inedită”, a declarat şef director adjunct al Direcţiei Rutiere din Cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Marian Badea.


„Este foarte adevărat că această situaţie este o premieră pentru ţara noastră şi din acest motiv am solicitat sprijinul partenerilor străini prin intermediul canalelor de comunicare pe care le avem la dispoziţie. Este o situaşţie inedită pentru noi şi pentru o dicumentare corectă, am solicitat autorităţilor din Suedia, prin intermediul canalelor, lămuriri cu privirea la situaţia juridică a autoturismului. Vă reamintim că este vorba de o verificare a legislaţiei internaţionale. Răspunsul autorităţilor de aplicare a legii a fost comunicat Poliţiei Române, conform căruia numerele personalizate sunt valabile pe teritoriul Suediei, nu pot fi folosite pe teritoriul altor stat decât dacă acestea permit acest lucru”, a insistat Andrei Linţă, şeful Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala.

Suedia retrage plăcuțele care enervează PSD

Ambasada Suediei, stat în care este înmatriculată respectivul autoturism, a precizat, într-o postare pe Facebook, că plăcuţele de înmatriculare personalizate, emise de Agenţia suedeză de Transport, sunt valide în toate ţările UE, ca urmare a informaţiilor că acestea nu ar fi legale.

Ulterior, în cursul după-amiezii  de luni, Eva Isaksen, purtător de cuvânt al Agenţiei de Transport din Suedia, a declarat, în exclusivitate pentru Realitatea TV, că plăcuțele de înmatriculare cu mesaj anti-PSD vor fi revocate miercuri de autoritățile din Suedia.

Decizia suedezilor a venit după ce autoritățile române le-au contactat pe cele din Suedia și le-au explicat semnificația mesajului conținut de plăcuțele de înmatriculare. Astfel, românul nu va mai avea dreptul să le folosească nici pe teritoriul Suediei.

Anunțurile făcute de oficialități suedeze par să demonteze argumentele cu care Poliția română a justificat retinerea plăcuțelor de înmatriculare, mai mult, baza juridică a întocmirii dosarului penal.

Garcea în acțiune

Problema poliției române este că nu au găsit în tot Ministerul de Interne, sau nu a fost interesată să o facă, niciun angajat care să cunoască, sau să afle operativ, detalii ale legislației suedeze în domeniu.

În acest stat, înmatricularea unui autovehicol se face exact ca ăn România, numerele de înmatriculare fiind compuse, la fel, din numere și cifre.

Diferența notabilă: în Suedia poți deține, la fel de legal, și numere personalizate, deci un autoturism poate deține, perfect legal, două numere de înmatriculare.

Dacă i-ar fi dus capul, polițiștii de la Rutieră puteau dezamorsa situația simplu: somându-l pe șofer să își schimbe plăcile de înmatriculare.

Argumente juridice unice în UE

Însă: Brigada Rutieră a făcut apel și la argumente de natură juridică, citând art. 36, alin. (3) cu trimitere la pct. 1 din Anexa nr. 2 din Convenţia de la Viena (8 noiembrie 1968) ratificată de România prin Decretul nr. 318 din 1980.

Acesta stipulează că numărul de înmatriculare prevăzut la art. 35 şi 36 ale Convenţiei trebuie să fie compus fie din cifre, fie din cifre şi litere (…) ”context în care se confirmă lipsa de valabilitate a numărului aplicat pe autoturism şi astfel permisiunea de a folosi, pe teritoriul României, doar numărul permanent, care figurează şi în bazele de date”, a mai justificat Brigada Rutieră.

Convenția de la Viena a fost modificată, în 2015, la solicitarea statului Belgian, fiind astfel legalizate pe teritoriul UE numerele de înmatriculare compuse exclusiv din litere. Poliția afirmă că statul român nu a ratificat această modificare.

În mediul de specialitate opiniile sunt împărțite dacă modificarea unei convenții ratificate de stat trebuie la rândul ei ratificată. Dacă această supoziție este corectă din punct de vedere legat, asta ar însemna că România este singurul stat membru UE care încă nu ține cont că un act a fost modificat de peste 20 de ani.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: