vineri

29 martie, 2024

30 martie, 2016

reciclareLa aproape 2 luni de la declanșarea scandalului provocat de intrarea în vigoare a noilor reglementări privind ambalajele, respectiv a taxelor datorate statului de operatorii economici, problema rămâne nerezolvată :

statul impune în continuare producătorilor să plătească sume datorate practic de operatorii agreați de Ministerul Mediului să gestioneze reciclarea ambalajelor.

Activitatea de reciclare derulată prin intermediul organismelor de transfer (OTR), așa cum este aceasta reglementată astăzi, este blocată după acțiunile de marți ale Poliției, care a făcut descinderi la sediile OTR-urilor, care din nou sunt acuzate de evaziune fiscală. În urma acțiunilor de marți, conturile a 9 dintre cele 10 companii autorizate de Administrația Fondului de Mediu au fost blocate, IGPR estimând un prejudiciu de peste 37.000.000 de euro prin înregistrarea unor operațiuni fictive în domeniul reciclării ambalajelor.


O acțiune similară a fost derulată și în ianuarie, când procurorii au descoperit frauda de aproximativ 56 de milioane de euro în domeniul reciclării.

De menționat că acțiunile poliției nu au produs niciun efect la Mediu, acolo unde și astăzi figurează ca autorizate să deruleze operațiuni de reciclare aceleași companii acuzate în trecut de fraudă.

Potrivit unor reglementări intrate în vigoare la începutul anului, cei care pun în vânzare produse ambalate sunt puși în situația să plătească în 2016 contractele încheiate în 2015 cu OTR-uri și neonorate de acestea, deși au încasat banii producătorilor.

Decizia a provocat nemulțumirea producătorilor, care au amenințat cu declanșarea de proteste. Această amenințare nu s-a concretizat ca urmare a intervenției vicepremierului Costin Borc, care în februarie a promis că va găsi o rezolvare pentru problemele generate de OTR-uri în 2015 și că va ajuta la modificarea cadrului legislativ pentru viitor.

(Citiți și: ”Industria de sute de milioane a reciclării: cum sunt ignorați vinovații marilor fraude și cum se caută soluția la guvern”)


A fost anunțată constituirea a două grupuri de lucru care să găsească soluția problemelor, dar o primă tentativă a Ministerului Mediului pentru găsirea unei soluții unanim acceptate de aplicare a modificărilor la legea reciclării ambalajelor a eșuat în februarie, când o reuniune pe această temă a degenerat, jandarmii fiind chemați să evacueze sala de ședințe.

Scrisoarea producătorilor adresată guvernului

De la acea reuniune nu s-a mai întâmplat nimic, în consecință producătorii s-au decis să amintească premierului Cioloș și vicepremierului Borc că problema lor rămâne de actualitate.

În numele a 18 organizații profesionale reprezentative și a 5 organizații partenere, Federația Națională Pro Agro a transmis miercuri Guvernului scrisoarea pe care o prezentăm în continuare :

Vă reamintim că au trecut 7 săptămâni de la întâlnirea avută la Guvern, pe problematica ambalajelor din 8 februarie 2016 în cadrul căreia am fost asigurați de reprezentanții Guvernului  că obligațiile de plată aferente anului 2015, transferate abuziv în sarcina operatorilor economici ce pun pe piață produse ambalate, deși responsabilitatea reală aparținea Organismelor de Transfer a Responsabilității (OTR-urilor) vor fi impuse celor responsabili și se va dispune înființarea în regim de urgență a unui grup de lucru coordonat de Ministerul de Finanțe împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care să aibe ca sarcină identificarea și implementarea soluțiilor legale pentru ca aceste obligații să cadă în sarcina responsabililor de drept (OTR-uri) și nu a producătorilor, la propunerea Domnului PrimViceprim-Ministrul Costin Borc. Nimic din cele agreate și menționate anterior nu s-au întâmplat, nici măcar inițiat.

Producătorii afectați pe nedrept nu mai pot fi duși cu vorba de către autorități fără a primi în schimb pârghiile legale necesare pentru a nu fi forțați să plătească pentru ceea ce nu sunt responsabili sau să li se restituie sumele care au fost forțați să le achite necuvenit pentru anul 2015.

Din momentul efectuării controalelor  de către Garda de Mediu, urmează instituirea creanțelor de plată de către Ministerul de Finanțe pentru producători, deși aceștia au respectat prevederile legale imperative  incheind  contractele  de transfer al responsabilității conform legislației create de Ministerul Mediului – chiar daca legislatia are in mod vadit prevederi abuzive si/sau care incalca insasi principii de drept.

Pentru a depăși acest moment dificil și să își poată continua activitatea, fără a intra în incapacitate de plată, insolvență, faliment, sau a fi obligați să restituie sumele luate pe fonduri europene pentru că nu mai îndeplinesc indicatorii financiari, să concedieze angajații, din cauza repercursiunilor, producătorii au nevoie de măsuri concrete și corecte care să le asigure cadru legal necesar bunei desfășurări a activității fără a fi forțați să achite penalitați pentru care nu sunt responsabili.

Dorim să existe o comunicare transparentă, corectă, care să se materializeze prin măsuri și termene concrete care să nu împingă spre colaps producătorii din industria alimentară în special și să se ajungă la acțiuni de protest de amploare.

Vă rugăm să analizați și dispuneți în regim de urgență luarea măsurilor care se impun pentru a pune în aplicare până nu va fi prea târziu pentru producători.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: