duminică

21 aprilie, 2024

24 martie, 2017

Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schäuble, un campion al ideii de federalizare a Uniunii Europene, pare să fi renunțat la vechea sa credință de integrare europeană în favoarea conceptului de guvernanță cu mai multe viteze, scrie Financial Times.

În preajma celei de-a 60-a aniversări, când blocul comunitar caută răspunsuri existențiale, vechiul aliat al cancelarului Merkel afirmă într-un interviu că Europa are nevoie de flexibilitate în fața populismului care se opune transferului de putere dispre guvernele naționale către Bruxelles.

Wolfgang Schäuble afirmă: ”Ideea unei Europe federale nu a dispărut, dar în acest moment nu există nicio șansă să o realizăm… În toate statele europene, sau în majoritatea lor, nu există o largă susținere pentru transferul de putere spre Bruxeles, deci suntem nevoiți să improvizăm în ceea ce privește relațiile interguvrnamentale.”


Ministrul german spulberă și speranțele statelor din sudul și estul Europei că Germania ar putea să răspundă atacurilor populiste generalizate cu alocarea suplimentară de fonduri la bugetul UE.

E drept, Germania a avut beneficii de pe seama Uniunii, dar a și fost contributor net și ar fi dorit să vadă rezultate mai bune, spune Schäuble, care precizează: ”Trebuie să luăm lucrurile în ordinea firească, în primul rând să fim capabili să facem mai multe cu banii pe care îi avem la dispoziție…”.

Liderii UE se reunesc sâmbătă la Roma pentru un summit care va marca a 60-a aniversare a semnării tratatului fondator. Șefii de state și de guverne sunt așteptați să sprijine ideea potrivit căreia colaborarea viitoare între statele membre să se bazeze pe viteze diferite, iar suportul oferit acestei orientări de către unul dintre cei mai pasionați federaliști este benefic Germaniei, Franței și altor state care sunt de acord cu planul.

Pericolul este însă că ar putea deranja Polonia, care se teme că această abordare ar duce la fracturarea UE și la eventuala dinamitare a politicii comune de securitate.


Wolfgang Schäuble asigură că ideea promovată oficial de Jean Claude Junker, președinte al Comisiei Europene, nu este îndreptată împotriva nimănui. ”Nu ne gândim la exclusivitate, dar cei care vor și pot să meargă mai departe  trebuie să o poată face și asta nu va opri pe nimeni să urmeze aceeași cale”, spune oficialul german, care a exemplificat cu oportunitatea oferită tuturor celor 28 de membri- moneda unică europeană, pe care au adoptat-o 19 state.

Alte proiecte comune variază de la instituția Procurorului European, la paza comună a frontierelor, până la comasarea resurselor militare.

Wolfgang Schäuble mai spune că o cooperare europenă în materie de Apărare poate fi soluția acoperirii ”diferențelor dintre est și vest”, într-o perioadă în care ”est-europenii încep să înțeleagă că apartenența la Europa le asigură un mod liber de viață”.

Ministrul german de Finanțe afirmă că Europa se află într-o situație paradoxală: ”Pe de-o parte, de la Europa se cere cu mult mai mult decât se cerea cu ani în urmă. Mulți spun că, dacă SUA vor să își diminueze rolul de putere mondială atunci UE ar trebui să preia o parte din atribuții. Pe de altă parte, Europa se confruntă cu dificultăți interne, după cum a arătat și Brexit un număr sporit de oameni exprimă dubii legate de unitatea Europei”.

Wolfgang Schäuble pledează pentru o supraveghere mai atentă a Zonei Euro prin crearea unui Fond Monetar European, care să dețină capacitatea de a derula programe de sprijin, în Grecia de exemplu, după modelul instituției de la Washington- FMI.

Wolfgang Schäuble susține că o Europă cu mai multe viteze poate fi realizată fără modificarea Tratatului  de la Lisabona, care prevede decizii unanime ale tuturor membrilor UE.

El a negat că UE ar fi un pretext pentru o dominație germană, teorie susținută de criticii Berlinului din interiorul UE sau chiar de Donald Trump: ”O Germanie slabă nu ar aduce beneficii Europei. Nimeni nu ar trebui să spună că cel mai puternic este vinovat că e mai bun. Lumea ar trebui să spună că cei care au mai puțin succes trebuie să se străduiască mai mult”.

Veteranul finanțelor germane afirmă că este sigur că presiunea cooperării internaționale și cursul istoriei vor împinge Europa către integrare. ”Cred că următoarea aniversare de 60 de ani va arăta fundamental diferit față de cea de sâmbătă. Vă asigur că, peste alți 60 de ani, Europa va fi o Uniune pe deplin funcțională. Sunt sigur că nu vom mai fi un continet de state naționale”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: