vineri

19 aprilie, 2024

7 septembrie, 2015

refugiati merkelPreședintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va prezenta miercuri noul plan de relocare a refugiaților, cu cote construite pe un total de 160.000 de imigranți ce vor trebui preluați din Italia, Grecia și Ungaria, de către celelalte state membre – potrivit unei informații  Reuters.

Din acest număr total, peste 40.000 vor fi redistribuiți în Germania și aproximativ 30.000 în Franța. României îi vor reveni, dacă acest plan va fi cel prezentat miercuri de președintele Comisiei Europene, 6.352 de refugiați.

Președintele Iohannis: România va primi 1.785 de refugiați. Mai mult, nu!

România este pentru cote voluntare și va primi 1.785 de refugiați. „Mai mult, nu!”, a anunțat președintele Klaus Iohannis, luni seara, într-o declarație organizată special pentru a lămuri poziția țării în ceea ce privește criza imigranților.


La toate reuniunile Consiliului European, a explicat șeful statului, România s-a exprimat pentru cote voluntare.

„România a comunicat la începutul lunii iulie că poate primi 1.785 de refugiaţi, 1.705 care sunt deja în perimetrul UE şi 80 de refugiaţi care vor fi relocaţi, aduşi din tabere tranzitorii din afara UE.

Atâţia refugiaţi vor veni maxim în România, pentru că atâtea locuri de cazare sunt disponibile. Mai mult, nu!”

Datele comparative de la Ministerul de Interne arată că în România nu există niciun fel de presiune a unui val migraţionist, cifrele sunt cam aceleași cu cele de anul trecut, nu se constată o creştere a numărului de refugiaţi, a mai afirmat președintele Iohannis.


„Nu este cazul să reacţionăm isteric cum sigur nu e cazul să ne arătăm latura xenofobă.

În continuare trebuie păstrate cotele voluntare!

Nu cred că introducerea cotelor obligatorii este o soluţie, acest punct de vedere îl voi prezenta şi în şedinţa CSAT de săptămâna viitoare  (17 septembrie), acest punct de vedere îl voi prezenta şi în consiliul din octombrie”, a încheiat Klaus Iohannis.

Cât revine fiecărui stat

Este al treilea plan de urgență, construit prin însumarea celor două variante anterioare, elaborate de la premisa că va fi nevoie de preluarea a aproximativ 40.000 de refugiați și, ulterior, a 120.000 de imigranți. Practic, s-au adunat cotele din primele scheme și a rezultat finalul, care va fi prezentat miercuri, conform Reuters.

Germania a anunțat că va lua mai mulți imigranți, iar președintele francez, Francois Hollande, a confirmat într-o conferință de presă organizată luni că este de acord cu plusul de 24.000 de persoane.

Este de așteptat ca unele state membre, în  special cele din centrul și estul Europei să se opună din nou acestor cote, invocând tot felul de motive și uitând că ele însele, au furnizat, al rândul lor, valuri de imigranți, în timpul invaziei sovietice în Ungaria, sau în timpul Primăverii de la Praga, precum și după căderea zidului Berlinului.

refugiati la populatie

Polonia a acceptat să adăpostească 2.000 de persoane, câte figurau în primul plan-pilot, însă acum ar trebui să preia 12.000.

Slovacia a comunicat deja că nu acceptă musulmani, ci doar refugiați creștini.

Totalul de 160.000 de refugiați include 66.400 de persoane ajunse în Grecia, cei 54.000 de imigranți din Ungaria și 39.600 intrați în Europa prin Italia.

Ungaria va  fi exceptată, la fel ca și Grecia și Italia, de la redistribuire, ținând cont că este statul din UE cel mai afectat de tranzitul de pe ruta balcanică.

Refugiații vor fi redistribuiți prin cote calculate printr-o formulă în care populația și venitul național dețin o pondere de câte 40 la sută, iar șomajul și numărul de azilanți din 2014, câte 10 procente, fiecare.

Vă prezentăm mai jos tabelul cu cotele ce revin fiecărui stat, în cele trei variante, a treia fiind cea finală:

cote refugiati

 

Premierul Ponta: România nu poate prelua decât 1.500 de refugiați

România, care ar trebui să preia 6.351 de refugiați – în ultima versiune de distribuire –  pare că se va alătura statelor ce vor refuza cotele impuse de Comisie.

ponta refugiatiNu putem primi în niciun caz, pe termen scurt, mai mulți refugiați decât avem în acest moment capacitatea. În acest moment capacitatea României este de 1.500, deja 150 — 200 din aceste locuri sunt ocupate”, a declarat luni premierul Victor Ponta, citat de Agerpres.

Premierul a dezvăluit că a discutat cu omologii săi din Bulgaria, Serbia și Slovacia, iar problema va fi tranșată în ședința CSAT de săptămâna viitoare.

De asemenea, el le-a reproșat statelor occidentale poziția lor față aderarea României la Schengen, susținând că solidaritatea trebuie să se manifeste nu numai legat de obligații, ci și de drepturi :

„România trebuie să fie o țară europeană și să fie solidară cu tot ceea ce se întâmplă în Europa, că solidaritatea înseamnă drepturi și obligații, adică avem aceleași obligații cu celelalte țări, trebuie să avem și aceleași drepturi și iată că acum poate se constată ce nedreptate s-a făcut României cu Schengen și, dacă suntem solidari la obligații, suntem solidari și la drepturi și tocmai țările care acum ne cer să fim solidari în problema refugiaților sunt țările care ne-au tot amânat cu Schengen-ul”, a explicat Victor Ponta.

În Germania continuă sosirea refugiaților din Ungaria

Bavaria, landul unde ajung mai întâi refugiații blocați săptămâna trecută în Ungaria, a ajuns la limita maximă, a declarat luni Christoph Hillenbrand, un oficial localnic, citat de DPA.

Peste weekend au ajuns aproximativ 20.000 de imigranți care doresc azil politic în germania, iar luni erau așteptați încă 10.000.

refugiati germania

Continuă însă și atacurile extremiștilor împotriva adăposturilor. Cinci persoane au fost rănite, duminică noaptea, în urma unui incendiu care a izbucnit într-un centru din landul Baden-Wuerttemberg unde erau cazați  80 de refugiați.

Un al doilea incendiu s-a produs în landul Turingia, la Ebeleben, unde a ars acoperișul unei clădiri pregătite să primească refugiați. Nu au existat victime.

O recrudescență a actelor islamofobe se înregistrează și la Londra, potrivit unei statistici făcute publică de către poliția britanică.

În perioada iulie 2014-iulie 2015, au existat 816 de acte islamofobe la Londra, comparativ cu 478 cât au fost înregistrate în perioada precedentă (plus 70,7%), și 499 de acte antisemite, comparativ cu 258 cât s-au înregistrat în iulie 2013 și iulie 2014 (plus 93,4%), relatează AFP.

Între timp, la granițele Uniunii alte valuri masive așteaptă să intre în Europa, ceea ce ar putea face insuficiente chiar și aceste cote, stabilite pentru următorii doi ani. Mai jos vă prezentăm situația de săptămâna trecută (realizată de The Guardian, pe baza datelor Frontex):

situatia la granitele europei

Păreri împărțite în Franța

Deși președintele Franței s-a alăturat politicii cancelarului german și a presat pentru instituirea cotelor obligatorii, un sondaj dat publiciității luni arată că 55% din populație se opune modelului german de atitudine față de criza refugiaților.

De asemenea, 62% din respondenți au spus că sirienii ar trebui tratați ca orice alți imigranți, iar 36% că ei nu ar trebui privilegiați.refugiati solidaritate franta

Pe de altă parte, aproximativ 10.000 de persoane au demonstrat la Paris și în alte mari orașe franceze, în semn de solidaritate cu refugiații și pentru a protesta față de politicile represive aplicate de unele state europene împotriva imigranților.

În mod întâmplător, scrie EuObserver, publicațiile din Franța nu au fost foarte impresionate de fotografia micuțului Aylan, copilul sirian de trei ani descoperit mort pe o plajă turcească și a cărui dramă a mișcat o lume întreagă.

Liderul extremei drepte franceze, Marine Le Pen, spunea despre respectiva fotografie că a apărut pentru a-i face pe europeni să se simtă vinovați.

Anglia va prelua 20.000 de persoane

david cameronDavid Cameron a anunțat luni numărul refugiaților care vor fi primiți de Marea Britanie: 20.000 de eprsoane, în 5 ani.

”Vom continua să arătăm lumii compasiunea extraordinară a acestei țări (…) Această problemă este în mod clar cea mai mare provocare cu care se confruntă în prezent țările din Europa”, a afirmat premierul britanic, după ce în ultima vreme s-a confruntat cu numeroase critici din partea Opoziției care i-a cerut să spună clar ce cotă de refugiați ar putea găzdui Marea Britanie.

Danemarca, reclame pentru descurajarea migrației

Guvernul danez a plătit în ziarele libaneze reclame uriașe prin care încearcă să-i descurajeze pe refugiați care se gândesc să ajungă în această țară europeană.

Campania este făcută în Liban, întrucât acolo s-au refugiat aproximativ un milion de sirieni care au fugit de războiul din țara lor. Doar Turcia depășește Libanul în ceea ce privește numărul de imigranți pe care-i adăpostește.

Reclamele plătite de danezi anunță înăsprirea legislației privind azilul și reducerea la jumătate a beneficiilor plătite noilor sosiți.

Câți migranți ar trebui să preia UE 28 dacă ar urma modelul Germaniei

The Guardian a realizat un grafic, pe baza datelor Eurostat, cu numărul de refugiați pe care ar trebui să-i preia fiecare stat membru, dacă ar urma exemplul Germaniei și ar aplica același raport azilanți/populație. În cazul României ar fi vorba de aproximativ 100.000 de eprsoane:

refugiati pe modelul germaniei

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: