miercuri

24 aprilie, 2024

12 august, 2018

33 dintre cei peste 400 de răniţi în intervenţia brutală a jandarmilor la mitingul anti-PSD de vineri au făcut plângeri penale împotriva trupelor speciale.

Procurorii de la Parchetul Militar Bucureşti au început urmărirea penală şi deja au cerut acte de la Jandarmerie legate de misiune.

Anchetatorii vor să afle cine a coordonat intervenţia, cum s-au dat ordinele şi cum au acţionat echipele de jandarmi din teren, potrivit Digi24.ro.


Procurorii au și apelat la persoanele care au fost rănite la protestul de vineri din Piaţa Victoriei, în urma intervenţiei jandarmilor, să se prezinte, luni şi marţi, la sediul Parchetului Militar Bucureşti și vor analiza cele întâmplate inclusiv în baza imaginilor video surprinse de jurnalişti, de persoane care au participat la protest şi de camerele de supraveghere din zonă.

Ancheta urmează să determine dacă acţiunile jandarmilor au fost coordonate şi pe deplin justificate, dacă au respectat legea şi regulamentele interne ale militarilor.

Totodată, la Parchetul Capitalei se desfăşoară şi ancheta care cercetează incidentul în urma căruia doi jandarmi au fost bătuţi de către un grup de bărbaţi violenţi, doi dintre aceştia fiind deja reţinuţi, puşi sub acuzare petru ultraj şi lovire. Ei sunt la această oră în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.

Inițial s-a început urmărirea penală pentru infracțiunea de purtare abuzivă, abuz în serviciu și urmează a fi extinsă și pentru neglijență în serviciu, dat fiind faptul contextul în care cei 2 militari jandarmi au fost lăsați neizolați de către colegi”, a declarat Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar.


La acest moment s-au solicitat documente care vizeză modul de organizare a misiunii, în mod punctual cele care sunt prevăzute în normele interne și cele care sunt conturate de prevederile legii”, a adăugat el.

Prim procurorul a adăugat că arma jandarmeriței încă nu a fost găsită de către procurorii de la Parchetul Capitalei.

Ionel Corbu a mai spus că vor fi chemați la audieri „absolut toți despre care există indicii că au acționat în afara îndatoririlor de serviciu”.

Ne vom face datoria corespunzător. Nu au fost imixtiuni în actul de cercetare”, a adăugat el, precizând că, dacă se impune, vor fi chemați și colegii care se află în concediu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: