marți

16 aprilie, 2024

21 mai, 2018

tress growing on coins

Reducerea contribuțiilor la Pilonul 2 al sistemului de pensii va amputa și aportul la pensiile private viitoare rezultat din plasamentele în acțiunile marilor companii românești.

Totdată, va fi afectată şi capacitatea de dezvoltare a companiilor, prin atragerea de resurse de pe piața de capital.

„Între clasele de active, în cazul deținerii pe termen lung, acțiunile produc cel mai ridicat randament. O abordare conservatoare pentru randamentul real pe ternem lung poate fi cel puțin rata reală de creștere a PIB potențial”, a declarat Adrian Codirlașu, presedintele CFA România, pentru cursdeguvernare.ro.


Valoarea plasamentelor fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul 2) în acțiuni a crescut cu peste 10% numai în primul trimestru al acestui an, până la mai mult de 8,65 de miliarde de lei, potrivit raportărilor celor șapte societăți de pensii care le administrează.

Sursele de randament ale Pilonului 2

Ținta plasamentelor sunt mai ales cele mai mari companii românești listate la Bursa de Valori București (BVB), ale căror acțiuni au în spate performanțe solide și producătoare de dividende, printre care Banca Transilvania (TLV) și BRD (BRD)OMV Petrom (SNP) și Romgaz (SNG), sau Fondul Proprietatea (FP), care se hrănește și cu rezultatele unor companii mari nelistate, precum Hidroelectrica.

Plasamentele fondurilor de pensii sunt însă mult mai extinse, la alte zeci de companii românșeti și străine listate la burse, în vederea diversificării și a reducerii riscurilor de piață.

Surse pentru dezvoltarea economiei


Totodată, reducerea și mai mare a contribuțiilor la Pilonul 2 va afecta semnificativ mecanismul de atragere a resurselor necesare pentru dezvoltarea economiei, prin aportul fondurilor de pensii la majorările de capital ale companiilor, inclusiv prin ofertele inițiale (IPO) care aduc companii noi la cota bursei.

„Va dispărea principalul compărător instițional de actiuni, ceea ce va avea un efect negativ de lungă durata atât asupra randamentelor, cât și asupra dezvoltării pieței de capital românești”, spune președintele CFA România.

În ultimii doi ani, la Bursa de Valori București (BVB„a fost un numar record de IPO-uri, care ar fi fost puțin probabile în lipsa fondurilor de pensii private, care au contribuit la finanțarea economiei reale și, în același timp, au oferit și un randament substanțial participanților la aceste fonduri”, consideră Adrian Codirlașu.

Fondurile de pensii private sunt principalul investitor instituțional la BVB cu dețineri de cca. 1,9 miliarde de euro, adică de 20% din acțiunile liber tranzacționate.

Tranzacțiile fondurilor de pensii asigură 15% din lichiditate, care constituie un argument esenţial pentru companiile care intră pe piaţa BVB pentru a atrage resurse de dezvoltare, potrivit expertului citat.

  • Fondurile de pensii au participat la cele mai mari IPO-uri din ultima vreme, care au şi fost cele mai mari ale unor companii private din România:
  • DIGI Communications (DIGI), cu 860 de milioane de lei (189 mil. euro)
  • Medlife (M, cel mai mare furnizor de servici medicale din România), cu 230 de milioane de lei (50,5 mil. euro)
  • Sphera Group (SFG, care administrează restaurantele KFC şi operează francizele Pizza Hut şi Taco Bell în România, cu 285 de milioane de lei (62,6 mil. euro).

Pericolul și soluția

Guvernul a decis recent reducerea contribuțiilor la Pilonul 2 de la 5,1% la 3,75%, în loc să le crească până la pragul de 6% din salarii stabilit de lege.

„Este deosebit de important ca nivelul contribuţiilor direcţionate fondurilor de pensii să rămână consistent – doar aşa poate fi asigurat, prin investitii pe termen lung, un nivel rezonabil de acumulare şi implicit al pensiei private”, a declarat Mihai Bobocea, purtator de cuvant al Asociației Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR), pentru cursdeguvernare.ro.

De asemenea, „doar primind în administrare contribuţii intr-o valoare relevantă, fondurile de pensii private pot rămâne cu adevărat active în piața de capital, subscriind la ofertele publice și dezvoltând lichiditatea și instituțiile pieței”.

Mai mult, Guvernul plănuiește o schimbare fundamentală a sistemului de pensii, al cărei efect ar putea fi reducerea spre zero contribuția Pilonului 2 la pensiile viitoare ale românilor.

APAPR nu a primit nici un document cu privire la Pilonul 2 de pensii şi nici „nu există un dialog susţinut în privinţa unui document sau vreunui proiect legat de Pilonul 2”, a declarat miercuri Radu Crăciun, preşedintele APAPR, la o conferință FIAR.

„În prezent, considerăm ca menținerea neschimbată a actualilor parametri ai Pilonului 2 este unica soluție dezirabilă, iar în viitorul apropiat ar trebui găsite soluții pentru revenirea la un nivel al contribuției similar celui prevăzut de legislația primară înaintea modificărilor recente”, a mai spus Mihai Bobocea.

Reprezentantul APAPR a mai precizat că, „indiferent de nivelul contribuțiilor virate Pilonului 2, misiunea investiționala a fondurilor de pensii rămâne aceeași: investirea prudentă, în condiții de riscuri cât mai reduse și într-un mod sustenabil și profitabil pe termen lung a acestor contribuții”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: