joi

18 aprilie, 2024

15 noiembrie, 2012

Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,5% în trimestrul al treilea al acestui an față de trimestrul anterior, potrivit datelor semnal comunicate de Institutul Național de Statistică ( date ajustate sezonier). Comparația cu același trimestru din anul 2011 arată o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier.

Cu toate acestea, după primele trei trimestre ale anului în curs, valoarea cumulată a PIB a rămas în teritoriul pozitiv, fiind mai mare cu 0,2% pe serie brută şi cu 0,4% pe serie ajustată sezonier față de primele trei trimestre ale anului 2011. Fapt notabil, experiența arată că rezultatul de final de an diferă foarte puțin de rezultatul la 9 luni, ceea ce înseamnă că principalele prognoza oficiale ( FMI 0,9% și Guvernul României 1,2%) se arată extrem de optimiste.

Valoarea de excepție înregistrată în trimestrul III 2011, +4,4% creștere economică față de trimestrul III 2010 a acționat acum în mod defavorabul prin efectul de bază relativ ridicată de raportare. Dată fiind și creșterea de 1,9% înregistrată în trimestrul patru 2011, șansele de obținere a unei creșteri cât de cât semnificative, de 1%, s-au redus considerabil.


Practic, cam o treime din PIB se consemnează, de regulă, în trimestrul patru. Ceea ce, la o creștere cumulată de 0,2% pe primele trei trimestre, impune un avans de circa 2% pe final de an(trimestrul patru 2012 la trimestrul patru 2011) pentru a mai urca înapoi la 1%. Nu imposibilă, dar destul de greu crezut în contextul în care cererea internă este restricționată, în mod obiectiv, de procesul de echilibrare bugetară.

Ea nu poate suplini reculul cererii externe, manifestată prin evoluțiile sub previziunile de la începutul acestui an ale principalilor economii partenere din UE.

Dacă privim evoluția PIB trimestrial pe ultimii patru ani, în varianta celor mai recente date disponibile în publicațiile INS, sare în ochi faptul că înregistrăm, pentru prima dată după șase semestre consecutive de creștere, o reducere a rezultatului economic în raport cu același trimestru din anul precedent. Ce-i drept, trecerea conjuncturală pe minus pare să țină tocmai de rezultatul ce iese net în evidență, din trim. III 2011.

Se mai poate observa că rezultatul în serie ceva mai lungă ( pentru a face abstracție de diferențele inevitabile ce apar de la un an la altul) este de -6,7% pentru trimestrele I și II, cu un rezultat ceva mai bun pentru trimestrul III, datorat exclusiv anului agricol bun 2011. Desigur, strict matematic, nu se adună valorile ci se înmulțesc după un calcul ceva mai complicat, însă aproximarea este destul de bună.


Introducerea în seria astfel construită a valorii de 2% pentru trimestrul IV din 2012, necesară pentru a scoate o creștere de 1% a PIB per total an, ar schimba semnificativ tendința de ansamblu manifestată de la începutul crizei economice, cu un rezultat cumulat mult mai bun pe final de an. Posibil, dar foarte puțin plauzibil.

***

Estimările “semnal” ale PIB trimestrial în conturile naţionale româneşti se realizează prin aplicarea metodei directe având în vedere existenţa surselor de date infraanuale, în special a anchetelor statistice ce oferă informaţii ce permit calculul creșterii economice la preţul pieţei prin metoda de producţie.

O detaliere a rezultatelor pe sectoare de producție și valoarea provizorie vor fi date publicității pe 6 decembrie 2012. Reamintim că datele comunicate au, prin metodolgia europeană consacrată, un regim variabil. Ele sunt mai întâi provizorii, apoi se recalculează la valori semidefinitive după un an și rămân definitive după alte calcule de-abia la doi ani de la trecerea perioadei măsurate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: