vineri

29 martie, 2024

5 februarie, 2018

Pe piață s-a conturat deja un consens al estimărilor privind o nouă majorare a ratei dobânzii de politică monetară a Băncii Naționale a României (BNR): de la 2 la 2,25%, au spus analiștii celor mai mari bănci din România pentru cursdeguvernare.ro.

În 7 februarie BNR îşi va ţine a doua sesiune de politică monetară a anului şi va publica primul raport asupra inflaţiei din 2018.

Cu numai o lună în urmă, BNR a decis creşterea dobânzii de la 1,75% la 2%.


„Credem că BNR v-a crește rata de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale (pp), până la 2,25%, ca urmare a menținerii la nivel ridicat a presiunilor inflaționiste. Ne așteptăm ca inflația să ajungă la 4,9 – 5% în martie sau aprilie, după ce anul trecut s-a încheiat cu 3,3%”, a spus Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank.

Aceeași estimare au făcut-o și analiștii BCR & Erste Group Research, ca și cei ai UniCredit Bank.

„Ne aşteptăm la o nouă majorare cu 25 punctre de bază. (…) O creştere a ratei va influenţa cursul leului ca şi valoarea altor active locale într-o măsură lilitată, având în vedere că decizia a fost deja inclusă în cotaţii, chiar şi de jucătorii mai puţin combativi, care se aşteptau la o a doua majorare cândva în al doilea trimestru”, spune Horia Braun-erdei, economistul șef al BCR, într-o notă a Erste Group Research.

O a doua majorare, mai timpurie, a dobânzii „îi va mulțumi pe investitorii mai combativi, prin păstrarea oportunității altor creșteri”, a mai spus Horia Braun.

(Citiți și: ”Guvernatorul BNR anunță direcția: Dobânzi mai stabile, un curs mai flexibil. Dobânda de referinţă a crescut din cauza inflaţiei şi a incertitudinilor fiscale”)


Ritmul de creștere al inflației face ca „rata real negativă (a dobânzii) să fie mare. Majorarea ratei de politică monetară este foarte previzibilă”, spune şi oficialul unei alte bănci de Top 5.

Fondurile speculative investesc sau nu în leu și în active financiare bazate pe leu în funcție de diferențialul de dobândă comparat cu nivelul cursului de schimb (carry trade).

Volatilitatea pieței valutare a fost relativ mare în ultimele zile, media BNR urcând de la 4,6474 lei / euro în 30 ianuarie, la 4,6582 a doua zi și coborând de la 4,6526 lei / euro vineri, la 4,6347, luni.

Și analiştii de la UniCredit se aşteaptă la o majorare până la 2,25%, care va fi urmată de altele în aces an, până la 3%, până în toamna acestui an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: