vineri

29 martie, 2024

22 aprilie, 2018

Piața neagră a țigaretelor a crescut în martie cu 1,6 puncte procentuale, până la 17,2% din totalul consumului, comparativ cu ianuarie. Pe primele trei luni, media comerțului ilicit a fost de 16,4% din total, potrivit unui studiu Novel.

Situația pe regiuni:


  • patru dintre cele opt regiuni ale țării înregistrează în martie creșteri semnificative ale comerțului ilicit cu țigarete
  • regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de piața neagră, cu o majorare de 5,5 puncte procentuale, până la 43,2%
  • cea mai importantă revenire pe creștere e notată în vest, plus 9,3%, până la 27%
  • în sud-vest, creșterea a fost de 6 p.p. până la 19,9%
  • în sud – est: de 3,5 p.p. până la 16,4%

Evoluția intrărilor:

Din punct de vedere al provenienței, „cheap whites” continuă să fie principala sursă, aflându-se în creștere cu 5,7 p.p. până la 55,9%.

  • ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova este în scădere accelerată, cu 11,1%
  • Ucraina, ca sursă de proveniență este în ușoară creștere (2,7 p.p. până la 15,6%)
  • Serbia este relativ constantă

„În regiunile de frontieră sunt localități fără nicio bază economică, în care familii întregi supraviețuiesc aproape exclusiv din contrabandă. În zona de nord-est, în sate și comune, 90% din țigaretele comercializate sunt vândute pe sub tejghea și alimentează piața neagră.


Pentru noi, implicarea în rezolvarea acestor probleme grave e o obligație. Ca urmare, sprijinim cea de-a șaptea campanie regională anticontrabandă, intitulată „Contrabanda e hoție! Te bagă la pușcărie” și lansată în parteneriat de Poliția de Frontieră, Poliția Română și ANAF, prin Direcția Generală a Vămilor. Campania a fost lansată la Satu Mare la jumătatea lunii martie și se derulează în județele de graniță din nord, nord-vest, nord-est, vest, sud-vest, precum și în București. Acțiunile precedente de acest tip au dus la scăderi are comerțului ilegal în zonele și în perioadele în care s-au desfășurat.”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

„Producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, este necesară clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou”, se mai spune în comunicat.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: