joi

28 martie, 2024

12 octombrie, 2018

Cifra de afaceri totală a sectorului IT a crescut cu 11 procente în 2017, comparativ cu 2016, depășindu-se pragul de patru miliarde de euro, așa cum se prognozase, arată Raportul anual al Asociaţiei Patronalei a Industriei de Software şi servicii (ANIS).

A evoluat mai slab piața internă de software și servicii IT, cu o creștere doar 2,1%, în 2017, față de anul anterior, ajungând la 975 milioane de euro.


Asociația prognozează că această tendință va continua și se va ajunge ca aproape toată creșterea să fie susţinută practic de exporturi, care sunt aşteptate să atingă în 2019 valoarea de 4 miliarde de euro, cu 1 miliard euro mai mult decât în 2017.

”Avem o piaţă internă sub­dezvoltată, îngheţată, situaţie care are un impact puternic negativ asupra ecosistemului local de firme hi-tech, care nu au astfel o piaţă de acasă unde să îşi poată testa produsele înainte de a ataca pieţele externe. E greu să discutăm de investiţii într-o ţară în care practic tot ce se creează se gândeşte pentru export”, a declarat Teodor Blidăruş, preşedintele ANIS.

Așa cum preciza un raport anual anterior al ANIS (din 2016), în România s-a întâmplat un fenomen unic în regiune: câteva companii IT au capturat aproape integral piața pentru soluții IT complexe furnizate sectorului public și companiilor de stat (în special în energie și transporturi), relații cu puterea politică jucând cel mai important rol în atribuirea acestor contracte.

În raportul privind anul trecut, se observă o diminuarea a ponderii produselor achiziționate de stat.


Sectoarele de business care au contribuit cu cele mai importante cote la venitul domestic din piața de software și servicii IT:

  • industrial – 22%
  • sectorul public – 20%
  • banking – 16%
  • telecom – 11%
  • utilități, retail, servicii – câte 8%.

Spre comparație, în 2014, veniturile realizate de companiile românești în țară proveneau:

  • în proporție de 32% din proiecte derulate pentru administrația publică
  • 16% pentru clienți din industria producătoare
  • 14% pentru clienți din zona financiar-bancară
  • 9% pentru companii telecom și 8% pentru clienți din domeniul utilităților.

Cum a evoluat în ultimii ani cererea internă

Exportul – 75,6% din valoarea totală

În volumul total realizat anul trecut:

  • exportul de software și servicii IT contribuie decisiv, cu 3,025 miliarde de euro (75,6%, la valoarea întregului sector IT, în creștere cu peste 14% față de valoarea înregistrată în anul precedent)
  • venitul generat intern, însă, a crescut cu doar 20 milioane de euro (2.1%), de la 955 milioane de euro cât au fost înregistrați în 2016, la 975 de milioane în 2017. Este o tendință a ultimilor ani, generată în primul rând de o scădere a cererii statului de astfel de produse. Spre comparație, în 2015, acest venit urcase cu 10%.
  • din totalul exportului de produse și servicii IT, aproximativ 75% merge către piața europeană, 22% către cea americană, restul fiind direcționat către alte piețe

Companiile din top 10 generează circa un sfert din valoarea pieței

Din topul 300 al celor mai mari companii de software și servicii IT care activează pe piața locală, 40% sunt firme românești.

Forța de muncă din domeniu

  • numărul total de angajați cu contracte full-time din sectorul de software și servicii IT a ajuns în 2017 la 89.850 de specialiști, o creștere cu 7,5% comparativ cu 2016
  • dintre aceștia, 88,6% ocupă posturi tehnice, restul deținând poziții în departamente non-tehnice
  • trei sferturi dintre companiile cu cei mai mulți angajați au capital străin.

Fără stimulente, se așteaptă o plafonare a creșterii

Pentru 2018, se estimează că veniturile totale generate de industria de software și servicii IT vor ajunge la 4,5 miliarde de euro, dar și o plafonare a creșterii.

“Este îmbucurător că industria tech își continuă creșterea, însă previziunile arată că în condiții similare, va atinge în curand o fază de platou.

Pentru menținerea și accelerarea ritmului de creștere, companiile au nevoie de un mediu predictibil și sănătos, care să încurajeze investițiile semnificative în tehnologie în toată economia și în sistemul public. În același timp, industria tech își concentrează prioritățile de dezvoltare în zona de inovație și în proiecte de educație cu impact pe termen mediu și lung, lucru care se reflectă și în proiectele ANIS”, a declarat Teodor Blidăruș, președintele ANIS, citat în prezentarea raportului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: