vineri

26 aprilie, 2024

26 octombrie, 2018

Peste 1.000 de procurori, judecători și auditori au smenat o petiție prin care îi solicită ministrului Justiției, Tudorel Toader, să-și retragă imediat cererea de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr.

Principalul argument invocat de aceștia este recomandarea Comisiei de la Veneția ca revocarea procurorilor de rang înalt să se facă doar cu avizul obligatoriu al Consiliului Superior al Magistraturii, nu cu aviz consultativ, ca în prezent.

Complementar, ei cer Parlamentului să pună urgent în acord Statutul magistraților cu recomandările din opinia Comisiei de la Veneția, adică să introducă măsurile pentru evitarea ingerinței politicului. Printreaceste măsuri se numără și introducerea avizului conform al CSM în cadrul procedurii de revocare a șefilor de parchete.


Ministrul Justiție Tudorel Toader a prezentat miercuri raportul de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr și a cerut revocarea acestuia din funcție.

Ministrul Justiţiei a anunțat miercuri că solicită demiterea procurorului general Augustin Lazăr pentru 20 de motive (puteau să fie mai multe, a ținut să precizeze Tudorel Toader) prezentate în raportul de evaluare a activității manageriale a lui Augustin Lazăr.

De precizat: anunțul a fost făcut chiar în ziua în care, la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a discutat cu partidele parlamentare posibilitatea unui pact pe justiție.

Conform procedurii declanșate, propunerea de revocare pleacă spre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), unde Secția pentru procurori trebuie să emită un aviz consulativ.

(Citiți și: ”A apărut: Sumarul CRONICILOR Curs de Guvernare”)


Raportul ministrului Toader și avizul CSM sunt trimise apoi la Administrația Prezidențială, pentru ca șeful statului să ia o decizie – semnează sau nu decretul de revocare.

Reamintim că în urma unei evaluări asemănătoare a activității manageriale a fost demisă și Laura Codruța Kovesi, de la conducerea DNA.

Președintele a fost obligat în mai să semneze revocarea acesteia din funcție, după ce Curtea Constituțională a decis că șeful statului trebuie să execute solicitarea ministrului Justiției, deoarece nu are o putere discreţionară proprie în cadrul procedurii de revocare, ci doar o putere de verificare a regularităţii acesteia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: