miercuri

24 aprilie, 2024

21 februarie, 2019

Persoanele care fug din zona de conflict din Siria sunt reținute pentru interogatorii de către americani și kurzi

Peste 1.000 de ”teroriști” s-au întors în Tunisia din diverse zone de conflict din Orientul Mijlociu, scrie The Independent, care îl citează ăe unul dintre cei mai importanți oficiali tunisieni responsabili cu securitatea țării.

Mokhtar Ben Nasr, șeful Comisiei naționale anti-terorism, a afirmat la Mosaique FM Radio că cifra corespunde cu numărul suspecților jihadiști care s-au întors după 2011 în țară.

Informația este publicată de cotidianul britanic ca punct de plecare al unei analize a dezbaterii declanșate de Marea Britanie, dar și în alte state europene, privind viitorul cetățenilor identificați în zone de conflict din afara țării de origine și acuzați că ar fi membri ai grupării teroriste ISIS.


Mii de femei și de bărbați din Europa s-au alăturat califatului Stat Islamic atunci când acesta și-a declarat oficial existența, în 2014. Califatul a revendicat teritorii din Siria și Iraq, dar în prezent teritoriul ISIS s-a redus la o mică zonă din estul Siriei.

Președintele american Donald Trump a solicitat săptămâna trecută în special statelor europene să înceapă repatrierea prizonierilor ISIS care au cetățenie europeană și care în prezent se află ”în custodia” forțele siriene democrate (SDF) conduse de kurzi, aliați ai SUA.

În condițiile în care Administrația Trump se pregătește să își retragă forțele detașate în Siria, președintele Trump a averizat că, odată cu plecarea americanilor, europenii care au luptat de partea ISIS s-ar putea reîntoarce ”necontrolat” în Europa- o situație care trebuie evitată.

Donald Trump spune că Marea Britanie, Franţa şi Germania sunt printre ţările care trebuie să-şi aducă în faţa justiţiei cetăţeni prinşi luptând alături de jihadişti. ”E timpul ca și alții să își facă treaba pe care sunt capabili să o facă”, a scris pe Twitter președintele Trump.


Multe ţări sunt reticente la ideea de a-și repatria cetăţenii care luptă alături de ISIS, deoarece condamnarea lor ar fi dificilă în lipsa unor dovezi care să-i incrimineze fără dubiu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: