vineri

29 martie, 2024

7 septembrie, 2018

Numărul focarelor de pestă porcină africană de pe teritoriul României a ajuns la 826 (dintre care 11 în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul aparţinând unei ferme şi unul într-o exploataţie comercială de tip A), din 190 de localităţi situate în 11 judeţe.

În situația din 26 iulie referitoare lapesta porcină, autorităților declarau că există 440 de focare apărute după identificarea primului focar, în iulie 2017.

De asemenea, numărul total al porcilor afectaţi de boală sau ucişi a ajuns la aproape 160.000, a anunţat, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).


De la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră, pentru prima oară în 31 iulie 2017 în judeţul Satu-Mare, pesta porcină africană (PPA) evoluează în două zone geografice.

În zona de nord-vest, boala evoluează în trei judeţe – Satu-Mare, Sălaj şi Bihor -, iar prezenţa virusului a fost confirmată în 13 localităţi. Au fost ucişi 1.375 de porci domestici şi au fost afectaţi 15 porci mistreţi.

În zona de sud-est, boala a fost confirmată în 177 de localităţi din judeţele: Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov şi Buzău.Au fost ucişi 53.980 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 11 exploataţii comerciale de mare capacitate, o exploataţie comercială de tip A şi în abatorul aparţinând unei ferme au fost ucişi 104.290 de porci. De asemenea, au fost afectaţi 31 de porci mistreţi.

Situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel:


în regiunea de nord-vest a României

  • judeţul Satu-Mare – şapte focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi
  • judeţul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ
  • judeţul Sălaj – patru cazuri la mistreţi)

în regiunea de sud-est a României 

  • judeţul Tulcea – 543 de focare în gospodăriile populaţiei, un focar într-o exploataţie comercială de tip A, cinci focare în exploataţii comerciale industriale, un focar într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale şi 28 cazuri la mistreţi
  • judeţul Brăila – 40 de focare în gospodăriile populaţiei şi şase în exploataţii comerciale
  • judeţul Constanţa – 62 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ
  • judeţul Ialomiţa – 102 de focare în gospodăriile populaţiei şi două cazuri la mistreţi
  • judeţul Galaţi – şase focare în gospodăriile populaţiei
  • judeţul Ilfov – şase focare în gospodăriile populaţiei
  • judeţul Călăraşi – 17 focare în gospodăriile populaţiei
  • judeţul Buzău – două focare în gospodăriile populaţiei).

ANSVSA precizează că, în data de 13 august 2018, au fost stinse primele focare de PPA diagnosticate de la începutul lunii ianuarie a acestui an în patru gospodării din comuna Micula, iar în data de 24 august 2018 a fost stins un focar în localitatea Sărăuad, toate din judeţul Satu-Mare.

“Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, se menţionează în comunicat.

Potrivit datelor ANSVSA, crescătorii de porci afectaţi de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane (PPA) au primit până în prezent despăgubiri de peste 507.890 lei, însă valoarea dosarelor evaluate depăşeşte 47,6 milioane de lei, respectiv peste 10 milioane de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: